Gemeente Utrecht



2003 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
77 Vragen van de mevrouw N.R. Schipper
(ingekomen 3 oktober 2003)


Een paar citaten van de afgelopen dagen

Op 30 september 2003 staat in de Volkskrant een artikel onder de titel "Dekker wil huizen in kantoorpanden". Hierin staan, volgens GroenLinks, met betrekking tot Leidsche Rijn en de stad Utrecht twee belangrijke citaten:
'Dekker roept gemeenten op zich minder te bemoeien met de bouw van woningen. Het komt volgens haar te vaak voor dat gemeenten onzinnige eisen stellen en zich bezighouden met details uit bouwplannen, waarmee ze de vaart uit de woningbouw halen.'
'Gemeenten die onvoldoende nieuwbouwwoningen realiseren worden door het ministerie financieel gestraft.'

Op 1 oktober 2003 staat in weekkrant De Brug onder de kop "Verkeerde dakpannen" dat 'de nieuwste planning (.) is nu al achterhaald. In 2003 zullen hooguit 914 woningen worden opgeleverd.'

In een mail van 2 oktober 2003 van wethouder Lenting aan de gemeenteraad dat er sprake is van: "enige vertraging in de oplevering van woningen in deelplan 2 de Boomgaarden / Vleuterweide als gevolg van het aanbrengen van verkeerde dakpannen." (.) "In de tweede helft van augustus is gebleken dat in tegenstelling tot de vastgelegde afspraken niet de juiste dakpannen op de eerste blokken woningen waren aangebracht. In de bouwteams is destijds uitgebreid gediscussieerd met alle realisatoren over de toepassing van materialen waarbij een grote individuele vrijheid voorop stond, maar waarbij op het punt van de toe te passen dakpannen overeenstemming bestond tussen realisatoren en GEM over eenzelfde keuze voor alle woningen." (.) "Alles overwegende heeft directie GEM gekozen voor duurzame kwaliteit hetgeen heeft geleid tot het vervangen van de dakpannen waarmee in september een aanvang is gemaakt. Door bestel- en levertijden is daarmee enige vertraging opgelopen die ook doorwerking kent in het logistieke proces van de bouw zelf (de steigers dienden langer te blijven staan zodat enkele activiteiten nog niet kunnen worden uitgevoerd). Helaas worden de betreffende woningen daardoor (net) niet meer in 2003 opgeleverd, maar zal oplevering vanaf week 2 / 2004 plaatsvinden. De eerste 26 woningen zullen overigens volgens de huidige planning in 2003 worden opgeleverd."

Volgens de actualisatie ontwikkelingsvisie zouden er vanaf 2002 2000 tot 2500 woningen per jaar in Leidsche Rijn worden opgeleverd. Wethouder Lenting presenteerde, tijdens het interpellatiedebat in de gemeenteraad van 4 september 2003, een nieuwe bouwplanning voor Leidsche Rijn. Volgens deze planning zouden 1001 woningen in 2003 worden opgeleverd (382 Parkwijk, 144 Veldhuizen, 113 Vleuterweide, 362 Terwijde).


Dit brengt GroenLinks tot de volgende vragen:


1. Deelt het College de conclusie van GroenLinks dat uit bovenstaande blijkt dat in Vleuterweide slechts 26 van de 113 voor 2003 geplande woningen in 2003 worden opgeleverd?
2. Was het College ten tijde van het interpellatiedebat op 4 september op de hoogte van de vertraging met betrekking tot de woningbouw in Vleuterweide? De dakpannen waren immers in augustus al onderwerp van gesprek.
3. Kan het College aangeven wat zij heeft ondernomen om deze vertraging te voorkomen, bijvoorbeeld via de productiemanager, en/of als aandeelhouder van de GEM Vleuterweide?
4. Deelt het College de mening van minister Dekker dat gemeenten zich te vaak bezighouden met details uit bouwplannen, waarmee ze de vaart uit de woningbouw halen?
5. Het College heeft tijdens de interpellatie van 4 september hard toegezegd dat in 2003 1001 woningen worden opgeleverd. Is het College daar nog zo zeker van, nu de gedetailleerde bemoeizucht van de gemeente makkelijk tot vertraging leidt?
6. Hoe beoordeelt het College de uitspraak van minister Dekker dat gemeenten die onvoldoende nieuwbouwwoningen realiseren door het ministerie financieel worden gestraft?
7. Kan het College aangeven of er sprake is van een gerede kans dat dergelijke kleine uitvoerings- en afstemmingsproblemen, door het niet nakomen van gemaakte afspraken, voor grote vertragingen leiden, en/of zouden kunnen leiden, in de realisatie van Leidsche Rijn?
8. Welke sancties of boetes zijn er door het College met de ontwikkelende partijen afgesproken over het niet nakomen, of het vertragen, van afspraken?


Antwoord van Burgemeester en Wethouders
(verzonden 28 oktober 2003)

1. Ja
2. Nee.
3. Toen het College werd geïnformeerd had de ontwikkelaar reeds maatregelen getroffen om de vertraging zoveel mogelijk te beperken.
4. Hoe dit voor gemeenten in het algemeen in elkaar steekt kunnen wij niet beoordelen. In Vleuterweide is de gemeente hiertoe niet bevoegd, aangezien Vleuterweide ontwikkeld wordt door de private onderneming GEM Vleuterweide beheer B.V. namens de GEM Vleuterweide CV. De gemeente is 50% aandeelhouder van de B.V. de ander 50% is in handen van projectontwikkelaars.
5. Tijdens de interpellatie heeft het college toegezegd dat, voor zover binnen de sturingsmogelijkheden van het college, er eind 2004/begin 2005 10.000 woningen zullen zijn opgeleverd en/of in aanbouw. In het lopende jaar 2003 zullen er geen 1001 woningen worden opgeleverd. Dit heeft geen gevolgen voor de hiervoor genoemde toezegging.
6. Het College beschouwt de voortgang van de bouw als een van de belangrijkste redenen om primair te sturen op planvoorraad en productie van bouwrijpe grond. Het College vindt dat rekening gehouden moet worden met de specifieke omstandigheden en daarover wordt overleg gevoerd met het Rijk.
7. Het college schat in dat dit niet het geval is. Overigens zijn in de Algemene Verkoop Voorwaarden Vleuterweide 2002 (AVV) termijnen vastgelegd voor de bouwplanontwikkeling, de afname van de bouwrijpe grond en de oplevering van de woningen. In het onderhavige geval is de bouwrijpe grond tijdig door de GEM geproduceerd. De realisatoren hebben echter wel de mogelijkheid om de eigendomsoverdracht maximaal zes maanden uit te stellen uit te stellen en dienen daarna de woningen binnen een contractueel vastgelegde termijn op te leveren.
8. In de Algemene Verkoop Voorwaarden Vleuterweide 2002 (AVV) zijn afspraken gemaakt over te betalen boetes indien afspraken door partijen niet worden nagekomen. Daarnaast worden alle woningen in Vleuterweide verkocht met GIW-garantie waarbij jegens de consument ook een opleveringstermijn in acht dient te worden genomen. De realisator heeft aangegeven dat de termijnen ingevolge de GIW-garantie gehaald worden en dat er dus geen nadelige gevolgen zijn voor de kopers.


---- --