CDA

CDA
28-10-03
Van Gennip pleit voor gezamenlijke aanpak Schiphol "Schiphol 2013, als bloeiende spil in een aantrekkelijke Randstad. Een Randstad die kan concurreren op Europees niveau om de gunst van de zich te vestigen bedrijven. En die een echte motor is voor onze nationale economie. Dat vergt keuzen en dat vergt moed." Dat zei staatssecretaris Karien van Gennip maandag 27 oktober tijdens het zogenaamde Schipholdiner in Amsterdam. Ze gaf aan dat Schiphol goed is voor 57.000 arbeidsplaatsen. Het levert een toegevoegde waarde van ongeveer 8 miljard euro per jaar. Het economisch belang van Schiphol voor de Nederlandse economie is overigens nog groter dan deze cijfers aangeven. Schiphol is cruciaal voor het Nederlandse vestigings- en ondernemingsklimaat. Buitenlandse bedrijven noemen Schiphol keer op keer als een van de belangrijkste factoren om zich hier te vestigen.
Volgens de staatssecretaris is het daarbij zorgwekkend dat internationale bedrijven als vestigingsplaats in Europa steeds minder vaak kiezen voor de Randstad. Een ontwikkeling die Schiphol, provincies, de 4 grote steden, de overheid en het bedrijfsleven zich moeten aantrekken.

De redenen hiervoor zijn volgens Van Gennip onder andere een slechte interne bereikbaarheid, een beperkt aanbod van bedrijventerreinen op korte termijn, een beperkt woningaanbod in zowel groene topmilieus als in het goedkope starterssegment en een relatief laag aandeel van technisch geschoold personeel.

Haar ambitie is om de Randstad na Londen en Parijs het economische hart van Europa te laten worden. "Daarvoor moeten we díe potenties gaan benutten, waarop we hebben bewezen de wereldtop te kunnen bereiken. En die potenties die niemand anders heeft: wij zijn de gateway to Europe. Een belangrijke keuze, die broodnodig is om het groeivermogen van de Nederlandse economie te herstellen. En daarin moeten we kiezen voor onze twee mainports. Het onderscheidende verschil tussen de Randstad en andere Noordwest-Europese agglomeraties is onze geografische en logistieke voorsprong."

In samenhang met Schiphol in 2013 ziet ze op de Zuid-As een internationaal concurrerend vestigingsmilieu voor zakelijke dienstverlening ontstaan. "Nederland ontbeert nu zo'n toplocatie. De Zuid-as heeft de potentie in zich om tot een locatie van samenwerking tussen ministeries, provincie, gemeenten, het bedrijfsleven in het algemeen en Schiphol in het bijzonder te komen. Ik zal mij, samen met mijn collega's in het kabinet, inzetten voor één rijksvisie, één overheidsvisie. En voor een financiële bundeling van publieke en private geldstromen."

Om dit te bereiken zal van Gennip op korte termijn een bijeenkomst organiseren voor alle publieke en private partijen. Uitgangspunt is afspraken te maken hoe gezamenlijk gewerkt kan worden aan de versterking van Schiphol en de lancering van de Randstad in het Europa van 2013.