Radio Nederland Wereldomroep


28 oktober 2003
Gepubliceerd op

Wereldomroep roept op voor Ilse Wessel Prijs 2004

De Wereldomroep roept omroeporganisaties en luisteraars op namen in te zenden van kandidaten voor de Ilse Wessel Prijs 2004. Deze tweejaarlijkse prijs van de Wereldomroep is in het leven geroepen om jonge talentvolle radiopresentatoren in de schijnwerpers te plaatsen. De kandidaten moeten radiopresentatoren zijn, die niet ouder zijn dan 30 jaar en live presenteren in de categorie nieuws, actualiteiten en achtergronden. De Ilse Wessel Prijs 2004 wordt op dinsdag 9 maart 2004 voor de tweede maal uitgereikt.

Omroepen, van nationaal tot lokaal, kunnen radiopresentatoren kandidaat stellen. Maar ook luisteraars worden uitgenodigd de Wereldomroep namen van jong talent in te sturen. In aanmerking komen radiopresentatoren (niet ouder dan 30) van live nieuws, actualiteiten en/of achtergrondprogramma's. Zij dienen zich te onderscheiden van anderen doordat zij een brugfunctie vormen tussen uitzending, onderwerp en luisteraar. Bovendien onderscheiden zij zich door hun interactie met gasten, hun taalvaardigheid en voorbereiding, alsmede door hun inlevingsvermogen.

Met deze prijs wil de Wereldomroep het vak 'presenteren' meer aandacht geven. De Wereldomroep is als geen andere omroep aangewezen op goede radiopresentatoren, omdat de Wereldomroep vaak grote afstanden moet overbruggen en daarvoor onder meer gebruik maakt van korte golf. Een heldere, goed verstaanbare en boeiend gebrachte presentatie is daarbij onontbeerlijk. Vier jaar geleden nam Ilse Wessel na 20 jaar afscheid als presentatrice bij de Wereldomroep. Haar vakmanschap is voor de Wereldomroep een reden geweest een naar haar genoemde prijs voor jonge radiopresentatoren in te stellen.

Inzendingen dienen voor 9 januari 2004 schriftelijk verstuurd te worden aan de Wereldomroep, ter attentie van Marjolein Hulst. Meer informatie over de wijze van inzending en de overige reglementen staan op www.wereldomroep.nl.

In de jury van de Ilse Wessel Prijs 2004 hebben vertegenwoordigers zitting van de landelijke, regionale en lokale omroep. De jury staat onder leiding van mw. Lem van Eupen, General Manager van het RNTC, het trainingscentrum verbonden van de Wereldomroep. Winnaar van de eerste Ilse Wessel Prijs in 2002, René van Brakel van Omroep Brabant, maakt eveneens deel uit van de jury.

De Wereldomroep is de internationale publieke omroep van Nederland. Via radio, televisie (BVN-TV) en internet biedt de Wereldomroep nieuws, informatie en cultuur in het Nederlands, Engels, Spaans, Indonesisch, Portugees, Frans en Papiaments aan miljoenen mensen over de hele wereld. Bovendien promoot de Wereldomroep muziek van Nederlandse bodem in het buitenland. RNTC, verbonden aan de Wereldomroep, verzorgt trainingen en geeft media-adviezen aan partnerstations in ontwikkelingslanden. Meer informatie staat op www.wereldomroep.nl.