Provincie Zuid-Holland

Persbericht

28-10-2003
Veel animo voor burgemeesterschap Giessenlanden

Voor het burgemeesterschap van de Zuid-Hollandse gemeente Giessenlanden hebben zich 28 kandidaten gemeld. Hieruit blijkt een onverminderde belangstelling voor dit publieke ambt, ondanks de voornemens van het kabinet om vanaf 2006 uitsluitend gekozen burgemeesters aan te stellen.

Op 1 maart volgend jaar zal de opvolger worden benoemd van de huidige burgemeester van Giessendam, de heer C. Bakker, die na achttien jaar zijn taak neerlegt. Onder de gegadigden bevinden zich vijf vrouwelijke kandidaten. Opgedeeld naar politieke oriëntatie kan worden gemeld dat 13 kandidaten lid zijn van de VVD, 9 van het CDA, 3 van de PvdA, 1 van D66, 1 van de SGP en 1 van de CU. Drie kandidaten zijn op dit moment elders als burgemeester in functie; twee van de 28 sollicitanten zijn wethouder en vier waren voorheen als wethouder werkzaam.

Half november legt de Commissaris van de Koningin aan de vertrouwens-commissie van de gemeente Giessenlanden een selectie voor van kandidaten die naar zijn oordeel in principe benoembaar zijn. De vertrouwenscommissie voert vervolgens gesprekken met sollicitanten en doet hiervan schriftelijk verslag aan de gemeenteraad. Daarin wordt een voorselectie gemaakt van tenminste twee kandidaten. De gemeenteraad bespreekt dit verslag in een besloten zitting op 11december en wijst twee kandidaten aan die naar zijn oordeel het meest gekwalificeerd zijn voor het ambt. Op 18 december rapporteert de gemeente aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, begeleid door een advies van de Commissaris van de Koningin. In de procedure voor het burgemeesterschap van Giessendam vindt geen referendum plaats.

Giessenlanden telt 14.260 inwoners en ligt ten Noordwesten van Gorinchem. De gemeente omvat de dorpskernen Giessenburg, Arkel, Hoornaar, Giessen-Oudekerk, Hoogblokland, Noordeloos en Schelluinen. Het zittende college is samengesteld uit een brede coalitie van VVD, CDA en PvdA.