ST. RECLASSERING NEDERLAND

Reclasseringsprogramma DOEL sneuvelt door bezuinigingen

Succesvol reclasseringsprogramma DOEL sneuvelt door bezuinigingen

Utrecht, 28 oktober 2003 - Het succesvolle reclasseringsprogramma DOEL (Door Ondernemen Ervarend Leren) stopt per 1 januari 2004, als gevolg van de voorgenomen bezuinigingen op de reclassering. Dit geeft de directie van Stichting Reclassering Nederland (SRN) als reden voor het beëindigen van het programma. De SRN betreurt het dat juist het uiterst effectieve programma DOEL als eerste slachtoffer wordt van de bezuinigingen. DOEL kent een zeer hoog succespercentage en is vele malen goedkoper dan een gevangenisstraf.

DOEL startte in 1997 als project en maakt sinds begin 2003 deel uit van het vaste programma-aanbod van de reclassering. Voor DOEL kwamen jongeren in aanmerking tussen de 16 en 25 jaar die veroordeeld zijn tot minimaal een jaar gevangenisstraf vanwege een ernstig delict zoals geweldpleging en serie-inbraken. De jongeren werden ter vervanging van een celstraf een half jaar geplaatst op een boerderij. Daar werkten en leerden ze onder begeleiding van een reclasseringswerker met als doel het leefpatroon van de jongeren structureel te veranderen door hen regelmaat en discipline aan te leren. Uiteindelijk vermindert dit de kans op herhaling van crimineel gedrag.

Hoog succespercentage
Sinds de start van DOEL namen 84 daders deel. Van de deelnemers die het programma met succes volbrachten, viel negentig procent niet meer terug in het oude criminele gedrag. Al deze succesvolle deelnemers hebben werk of volgen een opleiding. De deelnemers die het programma niet afmaakten, moesten alsnog hun gevangenisstraf uitzitten. Het programma leverde een directe besparing op van 528.000 euro op jaarbasis door kosten van een langere en duurdere gevangenisstraf uit te sparen.

Wetenschappelijk onderzoek van bureau Intraval toonde eerder dit jaar aan dat DOEL structureel bijdraagt aan het terugdringen van recidive, een belangrijk speerpunt van het veiligheidsbeleid van dit kabinet. De SRN hoopte daarom dat het programma op structurele subsidie van het ministerie van Justitie kon rekenen. Nu duidelijk is dat die subsidie niet wordt verstrekt en de SRN in 2004 bovendien nog eens 17,1 miljoen euro moet bezuinigen (op een totaalbudget van 130 miljoen euro), kan zij het programma niet langer zelf financieren. Ondanks intensieve pogingen is het helaas niet gelukt de financiering op een andere wijze rond te krijgen.