Provincie Utrecht

Persbericht

Provincie zet terugdringen van ruimtelijke segregatie naar inkomen en etniciteit meer op de kaart bij het woonbeleid

28-10-2003
In juni 2002 bij de behandeling van de provinciale woonvisie Oog voor Wonen dienden provinciale staten twee moties in waarmee zij hun zorgen uitten over de ruimtelijke segregatie naar inkomen en etniciteit in de provincie. Het gaat om de problemen die kunnen ontstaan door een toenemende concentratie van kansarme groepen in sommige wijken in de steden. PS willen meer regionale spreiding van de nieuwbouw naar prijsklasse en meer aandacht voor de woonruimteverdeling. Gedeputeerde staten hebben onderzocht welke mogelijkheden zij hebben om de segregatie daadwerkelijk terug te dringen. Uitkomst is dat GS het vooral moeten hebben van afspraken met de gemeenten en corporaties over woonruimteverdeling en sociale woningbouw en van een gerichte inzet van de gelden voor Stedelijke Vernieuwing (ISV).

De problematiek speelt het sterkst in het stadsgewest Utrecht en vooral in de stad zelf zijn de negatieve effecten op het gebied van leefbaarheid en veiligheid in sommige wijken merkbaar. Het Bestuur Regio Utrecht is daar verantwoordelijk voor het regionaal volkshuisvestingbeleid. De woningbouw in Leidsche Rijn alleen biedt geen oplossing voor het tegengaan van de segregatie op regionaal niveau. De regio kan de segregatie het hoofd bieden als goed onderling wordt afgestemd en de buurgemeenten bereid zijn het ook als een regionaal probleem te zien en dus als een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Segregatie kan tot maatschappelijke problemen leiden en kan alleen opgelost worden als alle overheden gezamenlijke verantwoordelijkheid nemen.

Regionale integrale woonvisies nodig
Provinciale staten zouden graag zien dat er per regio 30 procent sociale huurwoningen wordt gebouwd. GS kunnen dit echter niet afdwingen, maar wel stimuleren. Van (samenwerkende) gemeenten wordt verwacht dat zij een integrale visie op wonen hebben of gaan ontwikkelen en dat er regionaal gekeken wordt of er voldoende sociale huurwoningen zijn. GS willen per regio bestuurlijke afspraken maken over de kwalitatieve invulling van bouwlocaties, waaronder afspraken over sociale woningbouw.
Bij de verdeling van de woonruimte gaan GS in overleg met de gemeenten om te kijken of er toewijzingsregels zijn die ruimtelijke segregatie bevorderen en dus belemmerend zijn. Provinciale staten kunnen zonodig gebruik maken van hun bevoegdheid uit de
Huisvestings-wet om beleidsregels vast te stellen. Samen met de andere provincies wil de provincie Utrecht bij het rijk pleiten voor een meer sturende rol van de provincies om een integraal beleid voor wonen en stedelijke vernieuwing voor regio's te bevorderen.

Mogelijkheden binnen de stedelijke vernieuwing
Bij de verdeling van het ISV-budget voor 2005-2010 willen GS meer gaan letten op de mogelijkheden die de plannen bieden om de ruimtelijke segregatie tegen te gaan. Toekenning van de gelden wordt kansrijker naarmate de plannen in de regio zijn afgestemd. Als gemeenten sociale huurwoningen realiseren op nieuwbouwlocaties, dan kunnen er bijvoorbeeld sociale huurwoningen in de bestaande voorraad vrijkomen, waardoor huurders kunnen doorstromen. De bestaande voorraad kan dan eerst geherstructureerd worden, waardoor schuifruimte ontstaat in de woningmarkt. Deze en soortgelijke vormen van stedelijke vernieuwing gooien hoge ogen bij de toekenning van budget. Stedelijke vernieuwing is overigens slechts één van de factoren die de ruimtelijke segregatie beïnvloeden. Het is de 'fysieke' component, de woningen en de woonomgeving. Er zijn nog vele andere factoren.

Informatie: Marja van Buuren, 030 - 2583207; e-mail: marja.van.buuren@provincie-utrecht.nl

Meer informatie: Marja van Buuren, telefoon 030 258 3207 of Marja.van.Buuren@provincie-utrecht.nl