Provincie Utrecht

Persbericht

Gemeente en provincie Utrecht "ontregelen" cultuurbeleid

28-10-2003
De gemeente en provincie willen de Utrechtse culturele sector geen overdaad aan ingewikkelde subsidieregels bezorgen. Bij het indienen van subsidieaanvragen levert dit enkel het risico van doublures en verwarring op. Een goed en samenhangend cultuurbeleid vraagt om het instellen van een tijdelijk, gezamenlijk adviesorgaan.

Daarover hebben B&W en GS van Utrecht een besluit genomen. De instelling van het gezamenlijke adviesorgaan wordt gezien als een logische vervolgstap, op weg naar méér samenwerking tussen de provincie en gemeente Utrecht. Het orgaan krijgt als opdracht mee om collectieve adviezen te geven voor de meerjarige subsidies met Utrechtse culturele instellingen, tijdens de looptijd van het nieuwe Cultuurconvenant 2005-2008. Over dit convenant wordt volgend jaar met het rijk onderhandeld; provincie en gemeente Utrecht gebruiken de adviezen voor een gezamenlijke inzet in dit onderhandelingsproces. Daarmee wordt voortgebouwd op "Jonge Ruimte", het culturele profiel voor Midden Nederland waarmee de gemeente en provincie Utrecht zich - samen met Flevoland en de gemeenten Almere en Amersfoort - presenteren aan het rijk. Een samenhangend cultuurbeleid wordt daarmee bevorderd.

Nieuwe adviesorgaan
Het tijdelijke, gezamenlijke adviesorgaan staat onder leiding van Paul Schnabel, directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau. Gekeken is naar leden die goed thuis zijn in het Utrechtse culturele circuit, inhoudelijk deskundig zijn op het terrein van beeldende kunst en/of podiumkunst en ervaring hebben in culturele adviesorganen. De adviescommissie heeft op 27 oktober a.s. een eerste bijeenkomst gehad. In januari-februari 2004 draait de commissie op volle toeren, wanneer de meerjarige subsidieverzoeken met elkaar worden besproken. Rekening wordt gehouden met circa 40 aanvragen op het terrein van film, beeldende kunst en podiumkunst. Sluitingsdatum voor de aanvragen is 1 december a.s. De adviseurs kijken niet alleen naar de kwaliteiten van de afzonderlijke projectaanvragen. Er is vooral aandacht voor de samenhang en de betekenis van deze projecten voor het culturele klimaat in stad en provincie Utrecht.

Voor persvragen:
Provincie Utrecht: Ron van Dopperen, tel. 030 - 258 3196, e-mail ron.van.dopperen@provincie-utrecht.nl
Gemeente Utrecht: Regie Bouma, tel. 030 - 286 1155, e-mail r.bouma@utrecht.nl

Meer informatie: Ron van Dopperen, telefoon 030 258 3196 of Ron.van.Dopperen@provincie-utrecht.nl