Vakcentrum Levensmiddelen

28 - 10 - 2003
Professionele criminaliteit teistert supermarkten (28 oktober 2003)

Inbraken via het dak nieuwe trend

De maand oktober laat een explosieve toename zien van inbraken via het dak. Professionele criminelen verschaffen zich op deze manier op onorthodoxe wijze toegang tot de portemonnaie van de ondernemers.
Het Vakcentrum, de belangenbehartiger voor alle zelfstandige levensmiddelendetaillisten, dringt er bij de overheid op aan, ondernemers te stimuleren nog meer te investeren in veiligheidsmaatregelen door fiscale aftrekmogelijkheden te bieden.

De inbraken via het dak worden gepleegd in heel Nederland. Het Vakcentrum waarschuwt haar leden voor deze nieuwe golf van criminaliteit in de sector. De inbraken via het dak worden nauwkeurig voorbereid. De criminelen checken in de winkels waar de detectoren zich bevinden, komen s-nachts terug, knippen of zagen een gat in het dak van de winkel, omzeilen het alarmsysteem en beroven vervolgens de winkels van waardevolle voorraden. Daarnaast neemt ook het aantal ramkraken sterk toe. De ramkraken worden traditioneel uitgevoerd door met een veelal gestolen voertuig de ingang van de winkel te rammen en snel waardevolle zaken als de tabaks-, koffie- en cosmetica-voorraad mee te nemen. De gemiddelde schade aan braak en goederen bedraagt in de maand oktober al 20.000 per winkel.
Verzekeringsmaatschappijen dreigen nu al extra veiligheidsmaatregelen te eisen van de ondernemers. SuperGarant Verzekeringen, gespecialiseerd in de levensmiddelenhandel, is de wanhoop nabij. Samen met het Vakcentrum zijn wij workshops aan het voorbereiden en gaan wij voorlichting geven over nieuwe vormen van beveiliging, om dit soort criminaliteit het hoofd te bieden, zegt Guus Mineur van de verzekeraar.

In het verlengde van de overeenkomst, die Vakcentrumvoorzitter Herman van der Geest namens de totale detailhandel eerder dit jaar met de departementen van Justitie, Economische Zaken en Binnenlandse Zaken sloot om de criminaliteit een halt toe te roepen, wordt aangedrongen op extra fiscale aftrekmogelijkheden voor ondernemers die investeren in veiligheidsmaatregelen. Het Vakcentrum dringt er nu nogmaals op aan deze maatregelen versneld in te voeren, zodat ondernemers zich nog beter kunnen verweren tegen deze professionele vormen van criminaliteit.


---