Gemeente Amstelveen

College: extra financiële steun voor minima

Het college van B&W heeft dinsdag 21 oktober jongstleden besloten om dit jaar nog wat extra´s te doen voor de minima. Langdurige minima zonder arbeidsperspectief met een inkomen tot 100% van de bijstandsnorm ontvangen een eenmalige toeslag. Deze toeslag bedraagt: 350,- voor gezinnen, 300,- voor alleenstaande ouders en 220,- voor alleenstaanden. Daarnaast heeft het college ingestemd om dit jaar de minima met een inkomen en vermogen tot 110% van de bijstandsnorm nogmaals een eindejaarsuitkering te geven. Deze uitkering bedraagt 50,- per huishouden en 25,- per kind. Het college hoopt met dit besluit de minima enigszins tegemoet te komen. In 2004 zal er immers veel minder mogelijk zijn.

Met de invoering van de WWB (Wet Werk en Bijstand) komt het primaat van inkomensbeleid weer geheel bij het rijk. Hierdoor wordt de gemeentelijke beleidsvrijheid beperkt. Hierdoor zijn categoriale regelingen zoals de eindejaarsuitkering vanaf volgend jaar niet meer toegestaan. Aangezien de langdurige minima het het zwaarst hebben, ontvangen zij de eenmalige toeslag. De WWB noemt inzake "langdurig" een termijn van vijf jaar. Amstelveen hanteert dit jaar nog een ruimere termijn namelijk drie jaar. De overige minima (met een inkomen en vermogen tot 110% van de bijstandsnorm) ontvangen de eindejaarsuitkering.

De kosten van de eenmalige toeslag bedragen 116.000, waarvan 66.000 uit het Gemeentefonds komt en 50.000 uit eigen middelen. De kosten voor de eindejaarsuitkering bedragen in totaal 82.000,-. De totale gemaakte kosten voor de gemeente bedragen 132.000 ( 50.000,-
+ 82.000,-). Deze kosten worden ten laste gelegd van het verwachte positief rekeningresultaat 2003.