Gemeente Amstelveen

Nieuw beleid voor wonen in Amstelveen

Hoe kan Amstelveen een aantrekkelijke woongemeente blijven voor de huidige bewoners en hoe kan de gemeente inspelen op toekomstige ontwikkelingen? Dit zijn belangrijke vragen die het gemeentebestuur wil beantwoorden in een Woonnota, die de komende maanden wordt gemaakt. Ter voorbereiding hiervan is een zogenaamd visiedocument opgesteld. Dit is een discussiestuk waar diverse maatschappelijke organisaties de komende tijd hun mening over kunnen geven. Aan de hand daarvan zal een definitieve nota worden opgesteld.

Uit het visiedocument blijkt dat Amstelveen een gematigde groei in een pluriforme bevolkingssamenstelling belangrijk vindt. Er moeten voldoende kansen voor starters (jongeren en jonge gezinnen) komen op de Amstelveense woningmarkt. De kansen kunnen worden vergroot door het op gang brengen van doorstroming en het zorgen voor meer betaalbaarheid in de koop. Ook het opvoeren van nieuwbouwproductie kan hiervoor van belang zijn. Daarnaast wil de gemeente beer inspelen op behoeften en wensen van senioren en gehandicapten en blijvende zorg voor lagere inkomens garanderen. Tot slot moet er ook worden ingespeeld op wensen van doorstromers.

Aantrekkelijke woongemeente
Met Amstelveen gaat het als woongemeente relatief goed. Kort geleden verscheen de Atlas voor gemeenten 2003, waarin de 50 grootste gemeenten van Nederland op aantrekkelijkheid worden vergeleken. Amstelveen scoorde gemiddeld het beste op deze rangindex. De gemeente is zich er echter van bewust dat we nu niet achterover kunnen leunen. Ook in Amstelveen zijn er problemen. Op dit moment is het bijvoorbeeld voor bepaalde groepen in Amstelveen te moeilijk om een betaalbare woning te vinden. Maar ook de toekomst laat mogelijke gevaren zien: de bevolking vergrijst en oudere mensen stellen andere eisen aan hun woning en woonomgeving. Om de moeilijkheden nu aan te pakken en op de toekomst te anticiperen is er een gedegen woonbeleid nodig. Met de Woonnota wil de gemeente aangeven wat zij de komende jaren belangrijk vindt voor wat betreft het wonen in Amstelveen.

Inmiddels zijn er al belangrijke stappen gezet om tot de nota te komen. Zo is voor de zomervakantie een discussiebijeenkomst met maatschappelijke organisaties geweest, waarin verschillende knelpunten naar voren kwamen.Vervolgens is in de zomer een Woningbehoefte onderzoek gehouden. Op basis van dit onderzoek is vervolgens een verkenning van de woningmarkt voor de jaren 2010 en 2015 gemaakt. Op basis van de resultaten van de discussiebijeenkomst, de verkenning en de politieke ambities is vervolgens een visiedocument opgesteld. Het visiedocument vormt een opmaat voor de definitieve nota. Het visiedocument is inmiddels door het college van burgemeester en wethouders vastgesteld en wordt voor reactie toegezonden aan de maatsschappelijke organisaties die betrokken zijn bij de opstelling van de Nota Wonen. Na deze consultatieronde zal dit jaar nog een concept nota worden opgesteld die vervolgens wederom in de inspraak gebracht zal worden.
Amstelveen, 23 oktober 2003