Gemeente Amstelveen

Optimalisering naleving van de Ruimtelijke Ordening (R.O.) wet- en regelgeving

Het college van B&W van Amstelveen heeft op basis van onderzoeksresultaten op 21 oktober besloten tot een plan van aanpak voor de verdere verbetering van de naleving en handhaving van de R.O. wet- en regelgeving.
De VROM-inspectie heeft in vervolg op een onderzoek in 2000 een nazorgonderzoek over 2002 uitgevoerd. Doel van het onderzoek was om te bezien hoe de gemeente Amstelveen is omgegaan met de bevindingen uit het rapport van 2000. De algemene conclusie van VROM is dat de gemeente Amstelveen de naleving van de Ruimtelijke Ordening matig adequaat uitvoert.

De Inspectie concludeert dat er op een aantal punten weliswaar verbeteringen zijn te constateren of dat er verbetertrajecten in gang zijn gezet, maar dat nog niet alle problemen daadwerkelijk zijn opgelost.

Zo is er bijvoorbeeld vooruitgang geboekt bij de actualisering van bestemmingsplannen. Voor de verdere voortgang van deze actualisering is een speciaal team geformeerd.
Dossiers worden in 2003 gecompleteerd om de nauwkeurigheid bij de beoordeling van de artikel 19 WRO-vrijstellingen te verhogen. Ook constateerde de inspectie dat Amstelveen in 2002 geen afschriften van artikel 17 WRO-vrijstellingen heeft gestuurd aan haar inspecteur. Deze procedures worden inmiddels aan VROM gemeld. Bovendien wordt doorgegaan met de uitvoering van handhavingsacties volgens het opgestelde handhavingsprogramma.

Het plan van aanpak gaat ter informatie naar de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur. Ook de VROM-inspectie krijgt het plan ter kennisname aangeboden.