Gemeente De Ronde Venen

Milieustructuurvisie gemeente De Ronde Venen 2003 - 2007 28-10-2003

Met het vaststellen van het milieubeleidsplan Van binnenuit heeft de gemeente De Ronde Venen de milieustructuurvisie voor de komende 4 jaar benoemd. Wethouder Poortman verwacht, met deze nota, de gemeente beter voor te bereiden op de toekomst en haar leefomgeving.

De nieuwe structuurvisie bouwt voort op de milieubeleidsvisie 1998 2002 Samen een stap verder. Gesteld kan worden dat de afgelopen periode inderdaad een stap vooruit is gezet. Veel acties zijn opgepakt en acute milieuproblemen doen zich in De Ronde Venen niet voor. Toch laat de milieukwaliteit nog te wensen over. De milieustructuurvisie 2003 2007 bestaat voor een deel uit landelijke wetgeving maar het gemeentebestuur heeft in het plan ook haar eigen beleid vastgesteld. Een aantal speerpunten uit de milieustructuurvisie zijn:


· Bij de gemeente wordt er regelmatig geklaagd over zwerfvuil en ander huishoudelijk afval. Aan deze vorm van milieuvervuiling zal er de komende jaren veel aandacht worden gegeven. De hoeveelheid en de aard van het zwerfvuil wordt in kaart gebracht en ook komt er voorlichting om deze vorm van milieuverontreiniging te helpen voorkomen.
· De milieuhandhaving voor bedrijven blijft in de milieustructuurvisie 2003 2007 op het huidige niveau functioneren. De uitvoering is in handen van de Milieudienst Noordwest Utrecht.

· Energie en Klimaat. Het gemeentebestuur gaat zich inzetten om het gebruik van energie te besparen. Binnen de gemeentelijke organisatie zal het energiegebruik tegen het licht gehouden worden. Ook komt er voorlichting naar bedrijven en inwoners om het gebruik van duurzame energie verder te stimuleren. Dit in het kader van de gemeentelijke doelstelling om in 2020 tien procent van het energiegebruik uit duurzame energie te laten bestaan.

· Externe veiligheid. Na de vuurwerkramp in Enschede en de nieuwjaarsbrand in Volendam is het landelijke beleid aangescherpt. Binnen de gemeente wordt er de komende periode extra aandacht gegeven aan de opslag van gevaarlijke stoffen en de opslag van LPG.

Actiepunten die het komende jaar worden uitgevoerd zijn: (het milieuprogramma 2004, onderdeel van de milieustructuurvisie 2003- 2007)


· De afvalinzameling binnen de gemeente wordt verbeterd. Aandachtspunten zijn de inzameling van oud papier en karton en het scheiden van restafval.

· In 2004 ondersteunt de gemeente ook weer de buurtinitiatieven om zwerfvuil en ander huishoudelijk afval te verwijderen. Ook wordt materieel voor het opruimen beschikbaar gesteld.