Gemeente De Ronde Venen

Bijna helft ondervraagden kiest voor renovatie huidige zwembaden 28-10-2003

Uit de bewonerspeiling van de gemeente De Ronde Venen blijkt dat 46 % kiest voor renovatie van de huidige zwembaden. Deze bewoners peiling is in september uitgevoerd door het onderzoeksbureau BMOOO. Dit is gebeurd doormiddel van een representatieve steekproef. Bij deze steekproef zijn 2000 bewoners geselecteerd. Er zijn 1077 bruikbare ingevulde vragenlijsten terug ontvangen.

Uit de peiling blijkt dat de meerderheid van de bevolking procentueel gezien de voorkeur heeft voor alternatief 1: renovatie van de beide zwembaden, waarbij het Veenbad met één bad wordt uitgebreid. In percentages uitgedrukt wil ongeveer 46% dat de beide huidige zwembaden gerenoveerd worden. Op de tweede plaats staat het bouwen van een nieuw zwembad (37% ),
5 % geeft de voorkeur aan alternatief 2: renovatie van het Veenbad + nieuwbouw 2 baden-bad

Het college hecht grote waarde aan de uitkomsten van de bewonerspeiling
Uit het commentaar van de bevraagden blijkt dat men als eerste kiest voor renovatie. De huidige zwembaden zijn naar mening van de ondervraagden nog niet geheel afgeschreven en men wil geen kapitaalvernietiging. In alternatief 1 is ook de verhoging van de onroerend zaak belasting het laagst. Het college deelt de constatering van het onderzoeksbureau dat mogelijk dit alternatief om bovenstaande reden de meeste voorkeurstemmen heeft gekregen. Veel mensen geven aan dat de gemeente een eigentijds zwembad zou moeten hebben, maar als dat neerkomt op een structureel tekort op de gemeentebegroting, dan krabt men zich toch even achter de oren.
Het is duidelijk dat in deze tijd van economische recessie / beperkte groei veel huishoudens niet zitten te wachten op een lastenverzwaring. Als de gemeente een andere manier vindt om de (her) bouw en exploitatiekosten voor een nieuw zwembad te dekken, dan zullen veel meer inwoners geneigd zijn om in te stemmen met de bouw van een nieuw zwembad voor alle ingezetenen.

Het college van B & W stelde al eerder voor om 50 % van de bouw of renovatiekosten voor één van de zwembadvarianten uit de gemeentelijke reserves te financieren. De uitkomsten van het onderzoek worden besproken in de commissie Openbare Werken op 10 november 2003. Daarna zal het college in februari 2004 een definitieve keuze uit één van de drie zwembadvarianten maken.

Relevante informatie:

- Zwembad