GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 28 oktober 2003 14:05
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Situatie Congo zorgelijk

(28 oktober 2003)

Kamervraag
Schriftelijke vragen van het lid Karimi (GroenLinks) aan de minister voor Ontwikkelingssamenwerking en de minister van Buitenlandse Zaken


1. Kent u het artikel 'VN: roofbouw Congo gaat door'(*)


2. Heeft u het meest recente VN rapport over de grondstoffenroof in Congo gelezen? Zo ja, hoe beoordeelt u het rapport?


3. Was u tijdens uw laatste bezoek aan Rwanda en Uganda op de hoogte van het VN rapport? Zo ja, heeft u de president van Rwanda en de president van Uganda geconfronteerd met de inhoud van het rapport? Hoe luidde hun reactie?


4. Is het waar dat veel regeringen na eerdere rapporten over Congo openlijk of bedekt druk hebben uitgeoefend op de onderzoekscommissie van de VN en de Veiligheidsraad om beschuldigingen te matigen? Om welke regeringen gaat het? Is dat de reden om daarom maar een deel van het rapport te openbaren?


5. Wat zijn tot nu toe in uw bilaterale gespreken met de leiders van Rwanda en Uganda de reacties geweest op de internationale aantijgingen over de plundering van grondstoffen uit de DRC en de smokkel van wapens naar milities die in Congo opereren?


6. Is het waar dat Rwanda met hulp van in Zuid-Afrika gevestigde eenheden wapenleveranties organiseert voor een nieuwe militie in het Zuid-Oostelijke Kasai?


7. Bent u bereid maatregelen te treffen om de Rwandese en Ugandese regering te bewegen de plunderingen, de wapenhandel en de zelfverrijking van hoge militairen en politici onmiddellijk een halt toe te roepen? Zo ja, welke maatregelen en wat betekenen deze ontwikkelingen voor de Nederlandse bilaterale relatie met Rwanda en Uganda?


8. Waarom weigert het Nederlandse bedrijf Chemie Farmacie Holland ieder onderhoud met de VN onderzoekscommissie? Hoe beoordeelt u deze weigering en bent u bereid tot een nieuw gesprek met CPH??


9. Bent u na dit laatste en vierde VN rapport bereid in VN-verband te pleiten voor een moratorium op de handel in coltan totdat er in de regio daadwerkelijk vrede is?

(*) NRC 27 oktober 2003


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -