Gemeente Utrecht


Toekenningen uit het Fonds sociale integratie

Het college van b en w Utrecht heeft vandaag de volgende veertien aanvragen uit het fonds Sociale Integratie gehonoreerd. De gemeente geeft subsidies uit het Fonds Sociale Integratie aan mensen en organisaties die zich inzetten om van Utrecht hun eigen stad te maken. Jaarlijks is ongeveer EUR 1 miljoen beschikbaar voor vernieuwende, creatieve projecten die gericht zijn op de leefbaarheid in de wijken en het samenleven van mensen uit verschillende culturen. Subsidies kunnen het gehele jaar aangevraagd worden.


* Stichting Betonbloem, initiatief: Beeldverhalen uit de Geuzenwijk, toegekend bedrag: EUR 6.000 Stichting Betonbloem stelt zich ten doel de geschiedenis van buurten in grote steden levend te houden door het uitbrengen van publicaties en zo bij te dragen aan de gemeenschapszin onder de buurtbewoners. De Geuzenwijk is een voormalige arbeidersbuurt in de wijk Zuilen. Het boek wordt op het buurtfeest in mei 2004 gepresenteerd.


* CNV Jongerenorganisatie, initiatief: Van Huis Uit, toegekend bedrag: EUR 30.000 Uit veel onderzoek is gebleken dat de schooluitval in het Middelbaar Beroeps Onderwijs onder Marokkaanse jongeren erg hoog is (40%). De oorzaak hiervan wordt gezocht in de kloof tussen de thuis- en schoolsituatie van deze groep jongeren. Door middel van themabijeenkomsten, communicatietraining voor een pilotgroep van ROC leerlingen zal een inventarisatie gemaakt worden van de factoren die van invloed zijn op het al dan niet welslagen van de leerling. Het CNV is projectleider, participerende organisaties zijn ROC/ASA, Multicultureel Instituut Utrecht en Marokkaanse Ouderraad Kanaleneiland.


* STUT, initiatief: Lombok 100 jaar, toegekend bedrag: EUR 5.000 Tijdens de festiviteiten rondom het 100-jarig bestaan van Lombok en Transvaal zal het STUT-theater een stuk presenteren over de geschiedenis, actualiteit en de specifieke eigenheid van de ervaringen met multiculturaliteit in Lombok.


* Maaspleinschool, initiatief: Toneelvoorstelling 'Veiligheid in de buurt', toegekend bedrag: EUR 4.400 Rond het thema 'veiligheid in de buurt' wordt een theatervoorstelling gemaakt voor ouders en buurtbewoners, gespeeld door kinderen en gastacteurs. De inhoud van de voorstelling wordt door de kinderen bepaald aan de hand van thema's zoals: veilige school; schoonmaken en -houden van de Rivierenwijk; veilig thuis; pesten; samen spelen, samen wonen, samen leven.


* Thuiszorg Stad Utrecht, initiatief: Op weg naar de gouden jaren, toegekend bedrag: EUR 4.760 Om eenzaamheid bij 50-plussers te voorkomen, wil Thuiszorg Stad Utrecht 50-plussers laten nadenken over hun derde levensfase. De te ontwikkelen cursus laat mensen werken aan een duidelijke visie op de toekomst, gebaseerd op haar / zijn achtergrond. Het doel is dat ouderen gebruik maken van voorzieningen en deelnemen aan activiteiten in hun leefomgeving, sociale contacten aangaan en onderhouden. Het project wordt ontwikkeld in samenwerking met Universiteit Utrecht, die ook het grootste deel van de financiering (EUR 150.000) op zich neemt. Na de onderzoeksfase worden de projectactiviteiten opgenomen in het reguliere aanbod van de thuiszorg.


* Stichting Jongerencentrum ULU, initiatief: Cultuur en Religie, toegekend bedrag: EUR 3.150 Het project 'Cultuur en Religie' wil mensen objectieve informatie en een helder beeld verschaffen van overeenkomsten en verschillen tussen religies en de daarbij horende cultuur. Het betreft een viertal religies: het orthodox Christendom, het Jodendom, het Christendom en de Islam. De activiteit bestaat uit 4 avonden (december 2003 - maart 2004). Voor dit project werkt ULU samen met de Associatie Marokkaanse Migranten Utrecht (AMMU) en Stefan Nemanja, een zelforganisatie van Bosniërs en Serviërs. Hiernaast worden ook betrokken: Hogescholen, overige migrantenorganisaties, wijkwelzijnsorganisaties, Joods Historisch Museum, moskeeën en kerken, fondsen. Uit het budget voor Migranten Zelforganisaties is reeds EUR 1.100 toegezegd


* Stichting De Utrechtse Held, initiatief: project De Utrechtse Held, toegekend bedrag: EUR 18.700 voor de voorbereidingsfase

De Utrechtse Held is een zeer omvangrijk en creatief anti-agressieproject voor Utrechtse jongeren. Het project betrekt jongeren bij alle filmische middelen die 'geweld' in filmproducties kunnen verbeelden. In plaats van de voorbeeldfunctie die tot gebruik van geweld oproept, worden uitingen van agressie en frustratie bij jongeren omgevormd naar positief gedrag. Aanleg en talent worden op een positieve manier gebruikt. Bijvoorbeeld in plaats van het veroorzaken van overlast in de stad met scooters, bereiden jongeren stunts voor en voeren deze uit in spectaculaire shows. Er wordt samengewerkt met ouders, wijkagenten, scholen, sportverenigingen e.d.


* Cumulus, initiatief: Let's Talk, toegekend: EUR 45.832 voor het derde en laatste jaar Net als andere wijken probeert ook Overvecht zo goed mogelijk in te spelen op de vraag naar taal. Dat betekent dat er verschillende vormen van taallessen zijn (van conversatie tot taalonderwijs), die verzorgd worden door verschillende organisaties en instellingen (ROC, Welzijn- Overvecht, en Vrouwenontmoetingsproject). De taallessen worden gegeven op locaties dicht bij de deelnemers in de buurt. Er wordt goed gelet op afstemming en samenwerking tussen de diverse bij het project betrokken partners.


* 't Groene Sticht, initiatief: ontwikkelen werkfuncties, toegekend bedrag: EUR 11.345 Eind 2003 wordt in Leidsche Rijn de buurt 't Groene Sticht opgeleverd. In de wijk Parkwijk is rondom het erf van een voormalige boerderij gestalte gegeven aan een sociale woon- en werkomgeving. 't Groene Sticht ontvangt een subsidie voor het derde en laatste jaar voor het afronden van het ontwikkelen van nieuwe werkvormen voor (ex-) dak- en thuislozen, mensen met sociale en psychische problemen en andere mensen met een marginale positie in de samenleving.


* Stichting Ontmoetingshuis Lunetten, initiatief: Het Knooppunt, toegekend bedrag: EUR 11.850 De Stichting Ontmoetingshuis Lunetten beheert 'Het Knooppunt'. Het Knooppunt biedt een laagdrempelige ontmoetingsplek, een kop koffie en een luisterend oor aan bewoners die overdag zijn aangewezen op de wijk Lunetten. In het bijzonder wordt bijgedragen aan het welzijn van bewoners die in een sociaal isolement verkeren en/of te kampen hebben met psychosociale en psychiatrische aandoeningen. Op wijkniveau draagt het Knooppunt bij aan de opbouw van de sociale structuur.


* Bewoners Overleg Lunetten, initiatief: Wijktuin Lunetten, toegekend bedrag: EUR 8.000 Het initiatief van een wijktuin specifiek bedoeld voor de vele alleenwonenden sluit aan bij de wijkwelzijnsanalyse over de wijk Zuid, Lunetten in het bijzonder. De voorziening is laagdrempelig voor met name eenzame mensen en mensen met een marginale positie in de samenleving. De wijktuin biedt creatieve en nuttige bezigheden die onderlinge contacten stimuleren. Het initiatief is afkomstig uit en bestemd voor de wijk zelf.


* NEMO, initiatief: project Imagoverbetering dak- en thuislozen, toegekend bedrag: EUR 90.765 Het Netwerk Maatschappelijke Opvang Stad Utrecht (NEMO) heeft in reactie op het actieplan 'Mensen van de straat' en op verzoek van de DMO een projectplan 'Imagoverbetering dak- en thuislozen 2002 - 2005' gemaakt.

Er zijn vier deelprojecten:
Project Ambassadeurs: Ontwikkelen van een training om dak- en thuislozen te scholen in presentatie en voorlichting. Project Campagne Publieksvoorlichting: Samenstellen van een breed voorlichtingspakket. Streetsite: Dak- en thuislozen in de gelegenheid stellen de mogelijkheden van nieuwe media te verkennen en te gebruiken.

Landelijke Daklozendag 2003: Organisatie van een grootschalig publieksgericht festival waarin dak- en thuislozen en de instellingen zich presenteren.


* Stichting de Beschaving, initiatief: festival de Beschaving Leidsche Rijn, toekend bedrag: EUR 9.000 Stichting de Beschaving heeft het initiatief genomen om op 23 augustus 2003 een stedelijk festival te organiseren in Vleuterweide in Leidsche Rijn. Het festival moet een vernieuwend en veelzijdig evenement worden. Het is de bedoeling om aandacht te besteden aan verschillende culturen en om daar allochtone en autochtone burgers bij te betrekken.


* Mex-it, initiatief: Pilot Leergang Participatie, toegekend bedrag: EUR 36.520 Utrecht wil in het streven naar een meer vitale stad het actief burgerschap verder stimuleren. De Leergang Participatie heeft als doel gekwalificeerde allochtone en autochtone Utrechters toe te rusten voor maatschappelijke, bestuurlijke en politieke functies. Hierdoor worden interculturalisatie en participatie bevorderd. De pilot wordt uitgevoerd door de Vrijwilligerscentrale in samenwerking met het Multicultureel Instituut Utrecht, locale zelforganisaties en maatschappelijke instellingen onder regie van de gemeente.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u zich richten tot Nicoline Bos, bestuurscommunicatie, 030-286 11 38.

Utrecht, 28 oktober 2003.