Ingezonden persbericht


Den Haag, 28 oktober 2003

Persuitnodiging

Start handtekeningenactie voor Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP ers)

Organisaties eisen duidelijkheid over positie kleine zelfstandigen

Onder het motto Het heeft nu lang genoeg geduurd! geven het Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) en Transport en Logistiek Nederland (TLN) op vrijdag 31 oktober om 10 uur, samen met VNO-NCW, het startsein voor een landelijke handtekeningenactie. De handtekeningen worden tezamen met een petitie op 2 december aan de Tweede Kamer aangeboden. Hiermee willen de organisaties een dringende oproep doen aan de politiek om de problematiek rond het inhuren van kleine zelfstandigen snel op te lossen.

Tijdens de startbijeenkomst geven de voorzitters van de drie ondernemersorganisaties een toelichting op de achtergrond van de problemen rond ZZP ers en wordt meer informatie over de actie zelf gegeven. De voorzitters zullen als eersten een uitvergroot handtekeningenformulier ondertekenen en een website activeren, waarop een digitale handtekening kan worden gezet. U bent hierbij van harte uitgenodigd. Locatie: Gebouw VNO-NCW (Malietoren), Bezuidenhoutseweg 12, Den Haag.

Het programma ziet er als volgt uit:

10.00 uur ontvangst

10.15 uur de heer W. de Braak (voorzitter PZO)

10.20 uur de heer M. van der Harst (voorzitter TLN)

10.25 uur de heer J. Schraven (voorzitter VNO-NCW)

10.30 uur handtekeningen zetten (foto-moment)

10.35 uur gelegenheid voor het stellen van vragen

11.00 uur einde bijeenkomst

ZZP ers zijn actief in een groot aantal economische sectoren: eenmans-transportbedrijven, interimmanagers, tekstschrijvers en journalisten, filmmakers, organisatie-adviseurs. Veel ZZP ers zijn in de problemen gekomen, omdat de Belastingdienst en het UWV (Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen) verschillende regels hanteren om te bepalen of iemand zelfstandig ondernemer is. Zo gebeurt het dat vooraf iemand als zelfstandige wordt aangemerkt, terwijl het UWV de persoon achteraf als werknemer beschouwt. Hierdoor lopen zowel ZZP er als opdrachtgever kans op forse naheffingen. Daarom moet er op korte termijn wetgeving komen die het mogelijk maakt een ZZP er zonder problemen in te huren.

Bel voor meer informatie met:

PZO: Roel Masselink, 070-3490375

TLN: Clarisse Buma, 079-3636115 (svp op dit telefoonnummer aanmelden)

VNO-NCW: Wytze Rus


---