Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 211
Datum: 28-10-2003

Gezamenlijk persbericht provincies Groningen, Fryslân en Drenthe

Noordelijke provincies steunen Energy Valley

De colleges van GS van de provincies Groningen, Fryslân en Drenthe hebben besloten samen een bijdrage van in totaal E 310.000,-- te verlenen aan de stichting Energy Valley voor de werkzaamheden die de stichting de komende twee jaar zal verrichten. Energy Valley is een initiatief van overheden en bedrijfsleven dat erop is gericht om bestaande activiteiten op energiegebied in Noord-Nederland uit te laten groeien tot een cluster van nationale en internationale betekenis. De colleges staan achter dit initiatief omdat naar hun mening de energiesector een belangrijk trekpaard kan zijn voor de Noord-Nederlandse economie. Hoofddoelstelling van Energy Valley is dan ook het behoud en de uitbouw van de werkgelegenheid in de energiesector in Noord-Nederland.

In totaal bedraagt de directe en indirecte werkgelegenheid in de energiesector in Noord-Nederland 14.000 banen verspreid over de provincies Drenthe, Friesland en Groningen. In Drenthe ligt de nadruk op winningsactiviteiten door de aanwezigheid van de NAM en o.a. talrijke toeleveranciers. In Groningen ligt de nadruk op transport, handel en kennis door aanwezigheid van Gasunie en de Rijksuniversiteit. En ook het chemische/ energetisch industrieel complex in de Eemsmond/Delfzijl. In Friesland is met name veel kennis en ervaring op het gebied van duurzame energie, zoals zonne-energie en windenergie. Ook zijn hier meerdere toeleverende bedrijven voor de aardgassector gevestigd.

Energy Valley is gebaseerd op drie pijlers: behoud en uitbouw van bestaande bedrijfsactiviteiten op energiegebied, bevorderen van de inzet van duurzame energie en ontwikkeling van de kennisinfrastructuur op energiegebied. Bij de eerste pijler gaat het om hoogwaardige werkgelegenheid en zeer specialistische kennis bij Gasunie, NAM en de Rijksuniversiteit Groningen en talrijke kleinere bedrijven. In combinatie met unieke mogelijkheden voor onder meer opslag en transport van aardgas en CO2-opslag, kunnen de Noordelijke bedrijven een belangrijke rol vervullen in de energievoorziening van West-Europa. Daarbij is de betekenis van aardgas in de Europese energievoorziening van snel groeiende betekenis. Energy Valley richt zich niet alleen op de traditionele energievoorziening, maar ook op het bevorderen van duurzame energie. De aanwezige energieactiviteiten in Noord Nederland kunnen een belangrijke rol vervullen in de overgang naar een duurzame energievoorziening. De Algemene Energie Raad beschouwt aardgas, biomassa, CO2-opslag en kennisontwikkeling als belangrijke punten voor duurzame energieontwikkeling. Deze thema's sluiten naadloos aan bij de kerncompetenties van Noord-Nederland. Voor de uitbouw van de bedrijfsactiviteiten en de overgang naar een duurzame energievoorziening is een gedegen kennisinfrastructuur onontbeerlijk. Dit is de reden waarom innovatie en kennisontwikkeling de derde pijler van Energy Valley vormen. De meerwaarde van Energy Valley is de integrale benadering van de drie pijlers.

Er zal, nadat Provinciale Staten zich daarover hebben kunnen uitspreken, eerst een stichting Energy Valley worden opgericht. De stichting zal bestaan uit een coördinatiebureau met een Raad van Toezicht ondersteund door een Raad van Advies.
* * * * * *

Voor meer informatie over dit persbericht:

- Provincie Groningen, Agnes Delstra, 050 - 3164324
- Provincie Drenthe, Andrea van den Boogaart, 0592 - 365267
- Provincie Fryslân, Jochum Admiraal, 058 - 2925735

---- --