Ingezonden persbericht


- PERSBERICHT -

Atos KPMG Interim Management presenteert resultaten wetenschappelijk onderzoek 'The Perfect Match'

Eigenzinnige managers met onconventionele opvattingen en een oog voor signalen scoren beter

De Meern, 27 oktober 2003 * Managementteams die dankzij een uitgesproken externe oriëntatie beter in staat zijn signalen uit de omgeving op te vangen, presteren beter. Toch is de rol van de manager als 'sensor' nog onvoldoende ontwikkeld, hetgeen ten koste gaat van de innovatiekracht van het Nederlandse bedrijfsleven. Opmerkelijk is dat deze signaleringsfunctie belangrijker is dan het vermogen een visie te ontwikkelen wat opvallend genoeg zelfs een negatieve correlatie met de bedrijfsresultaten vertoont. Ook kunnen consensus en 'group thinking' een bedreiging zijn voor de slagvaardigheid van een onderneming. Managementteams die speelruimte bieden aan 'dwarsliggers' met afwijkende ideeën zijn daarentegen veel beter in staat de onderneming met succes op de kaart te zetten. Hieruit kunnen lessen worden getrokken voor de op consensus gerichte praktijk in Nederland. Dat blijkt uit het onderzoek 'The Perfect Match', dat de Katholieke Universiteit Nijmegen in opdracht van Atos KPMG Interim Management heeft verricht.

Het onderzoek 'The Perfect Match', dat is uitgevoerd door prof. dr. Michel Vandenput en dr. Peter Vaessen van de Katholieke Universiteit Nijmegen, moet antwoord geven op de vraag welke persoonlijke kenmerken en managementstijlen binnen een managementteam moeten samenkomen om een bedrijf succesvol te maken en zonder kleerscheuren door moeilijke tijden te loodsen. De onderzochte managementkwaliteiten zijn gefundeerd op een wetenschappelijk model waarvan managementtaken de kern vormen en zijn ontleend aan de strategische cyclus binnen organisaties: signalen opvangen, een visie ontwikkelen, besluitvorming, taakmanagement, het managen van mensen en ideeën en kritisch evalueren. De onderzoeksresultaten zijn gebaseerd op honderdzeventig ingevulde enquêtes van in totaal veertig managementteams, waarmee de respons ruim veertig procent bedraagt.

De manager als sensor
Uit het onderzoek blijkt dat de extern gerichte sensorfunctie een onmisbare managementkwaliteit is. Managementteams die veel naar buiten treden en openstaan voor signalen vanwege hun uitgesproken externe oriëntatie, presteren beter. Het is hierbij de vraag of (toekomstige) managers wel voldoende zijn toegerust voor deze taak en niet te veel naar binnen zijn gekeerd. Dit maakt de noodzaak van een terugkeer van het 'ondernemersschap pur sang' des te groter, iets wat in Nederland te weinig tot uitdrukking komt. Een conclusie die ook een les inhoudt voor de op consensus en harmonie gerichte praktijk in Nederland.

De manager als luis in de pels
Uit het onderzoek blijkt dat de slagvaardigheid en het innovatieve karakter van organisaties in het gedrang komen wanneer te veel sprake is van consensus of 'group thinking'. Een managementteam dat voldoende speelruimte biedt aan de kritisch evaluerende opstelling van 'dwarsliggers' met onconventionele opvattingen is daarentegen beter in staat de onderneming met succes op de kaart te zetten. Een conclusie die door opinieleiders en deskundigen wordt gedeeld. "Het begint met overtuigend leiderschap, mensen die in iets geloven en anderen kunnen overtuigen en mee krijgen. Het is dan ook zeer belangrijk om dwarsliggers de ruimte te geven. Iets wat vloekt met de huidige Nederlandse consensuscultuur", stelt Jan Timmer, oud-president van Philips, in reactie op het onderzoek. Timmer maakt hierbij een vergelijking met de 'maverick'. Een term die ontleend is aan de veeteelt en van toepassing is op het ongemerkte vee dat uit de kudde ontsnapt. "We hebben behoefte aan non-conformisten, afvallige en zelfs dissidente individuen die zich tegen de gevestigde opinie durven af te zetten en voor de troepen uitlopen." Ook prof. dr. Hans Strikwerda, Senior Executive Management Consultant van Nolan Norton & Co, benadrukt in een reactie op de onderzoeksresultaten het belang van 'disconsensus'. "Een perfect match in een managementteam wil niet zeggen dat je gelijkgestemde personen in een team moet hebben, maar juist complementariteit tussen persoonlijkheden dient te verwezenlijken. In Nederland zijn bedrijven te vaak conflictmijdend en worden in tegenstelling tot de Verenigde Staten weinig risico's genomen. Hiermee kun je in de huidige economie niet overleven."

Het managen van mensen en ideeën
Managers die een uitgesproken prioriteit geven aan het ontwikkelen van menselijke competenties scoren eveneens beter. Bedrijven die investeren in competentiemanagement * opleidingen en verantwoordelijkheidsontwikkeling * zijn beter in staat draagvlak te creëren voor besluitvorming, waardoor zij beslissingen sneller kunnen implementeren en wendbaarder kunnen opereren. Een resultaat dat moet worden afgezet tegen de prestatiebeloning als korte-termijninstrument. Timmer: "Een goede communicatie met medewerkers is een van de belangrijkste basiskwaliteiten van een manager. Je moet mensen de kans geven zich te ontwikkelen. Je moet niet alleen zaken helder over het voetlicht brengen, maar mensen ook kunnen inspireren en overtuigen. Dat betekent dat je als leider voldoende tijd moet vrijmaken om als coach en mentor te opereren om de mensen met de beste ideeën ruimte te geven."

Speelruimte
Ook de relatieve autonomie of gegeven speelruimte binnen een organisatie bepalen het ondernemingsresultaat in sterke mate. Een te grote afhankelijkheid van instanties en controlestructuren leidt tot een afzwakking van de uiteindelijke prestaties. Ondernemers die zich in de opstartfase van hun bedrijf bevinden, willen zich niet teveel aan banden laten leggen, maar juist speelruimte zoeken voor hun initiatieven. Managers die zich kunnen verplaatsen in deze rol van entrepreneur zullen volgens de onderzoekers beter in staat zijn hun eigen speelveld te creëren.

Over Atos KPMG Interim Management
Atos KPMG Interim Management is een toonaangevende dienstverlener op het gebied van Interim Management, detachering van (finance) professionals en Business Process Support. Haar dienstverlening is gericht op het snel en efficiënt vinden van de 'perfect match' tussen de vraag van de klant en de oplossing die Atos KPMG Interim Management kan bieden. Niet alleen in de match, maar ook in de voorbereiding en uitvoering van een opdracht wenst Atos KPMG Interim Management 'perfect partner' te zijn voor haar klanten èn haar resources: de interim managers en interim (finance) professionals. De interim managers en professionals van Atos KPMG Interim Management worden ingezet in organisaties waar ingrijpende veranderingen moeten worden doorgevoerd, dan wel in organisaties waar behoefte is aan overbrugging van een tijdelijke vacature of waar pieken in de werkzaamheden moeten worden opgevangen. Atos KPMG Interim Management maakt sinds 2002 deel uit van Atos Origin. Deze toonaangevende internationale IT-dienstverlener stelt haar klanten in staat hun visie om te zetten in resultaten door de toepassing van strategische advisering, systeemintegratie en managed operations. Atos Origin genereert jaarlijks een omzet van meer dan 3 miljard euro. Het bedrijf is wereldwijd actief voor top-500 ondernemingen in meer dan dertig landen. Er werken ruim 30.000 mensen, van wie circa 9.000 in Nederland waar Atos Origin marktleider is. Voor meer informatie kunt u de websites van Atos KPMG Interim Management bezoeken: www.atoskpmginterimmanagement.nl www.perfectmatch.nl


- EINDE PERSBERICHT -

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht