Politie Midden- en West Brabant

Bekeuringen bij controles op Noordelijke Rondweg in Breda

Breda, 28 oktober 2003

Op de Noordelijke Rondweg (Crogtdijk, Nieuwe Kadijk en de Backer en Ruebweg) in Breda zijn in de maand oktober weer verschillende verkeerscontroles gehouden. Dat gebeurde allereerst met behulp van 3 van de 5 gecombineerde snelheids- en roodlichtcameraâs in de vaste flitspalen waarbij in totaal 1190 overtreders op film zijn vastgelegd. Ook hield het verkeershandhavingsteam van de politie Midden West Brabant op dit traject op verschillende dagen en op verschillende plaatsen controles op de zogenaamde âhelmgrasfeitenâ(helm, gordel, rood licht, alcohol en snelheid. Bij deze controles gingen in totaal nog eens 653 weggebruikers op de bon.

Van de 653 bekeuringen vielen er 549 voor snelheid. 531 Weggebruikers werden geflitst door een camera die op statief was opgesteld. De hoogst gemeten snelheid daarbij was 126 km, terwijl 70 km is toegestaan. Bij controles waarbij de lasergun gebruikt werd om de snelheid te meten gingen 18 hardrijders op de bon. Hier was de hoogste snelheid 124 km.
Verder kregen 3 automobilisten een bekeuring voor het rijden door rood, 56 bonnen werden uitgeschreven voor het niet dragen van de autogordel en 17 bromfietsers werden beboet voor het niet dragen van de helm. Nog eens 3 automobilisten werden betrapt op het rijden met drank op.

De controles op de Noordelijke rondweg passen in het beleid om de noordelijke rondweg veiliger te maken: een weg waar minder aanrijdingen gebeuren en dus minder slachtoffers vallen. Analyses van de ongevallen in de afgelopen 3 jaren hebben uitgewezen dat rijden met te hoge snelheid en rijden door rood oorzaken zijn van veel aanrijdingen. En wanneer er aanrijdingen gebeuren waarbij de bestuurders de autogordel niet dragen of een bromfietser de helm niet op heeft dan is de kans op ernstig(er) letsel groter. De komende weken gaan de controles onverminderd voort.

Bron: Jan Clarijs