Ingezonden persbericht


Flinke stijging in bouwleges

Uit het KvK-rapport â¤~Bouwleges 2002-2003⤮ dat morgen verschijnt, blijkt dat bouwleges in de regio van Kamer van Koophandel Rotterdam enorm zijn gestegen ten opzichte van vorig jaar. De gemiddelde stijging bedraagt 22,5 %, uitgaande van 10,5 % stijging van de bouwkosten. De gemeenten berekenen bovendien de bouwleges ieder op volstrekt eigen wijze.

Bouwleges moeten aan gemeenten worden betaald voor het verkrijgen van een bouwvergunning.
De kosten die een gemeente maakt voor het afgeven van de vergunning mag zij via leges verhalen. Het totaal van de inkomsten uit leges mag niet meer zijn dan kostendekkend.

De gemeenten bepalen de hoogte van de bouwleges aan de hand van de bouwsom. Uitgaande van een gemiddelde stijging van de bouwkosten in 2002 met 10,5 %, bedraagt de stijging van de gemiddelde bouwleges 22,5 %. (zie fig. 1) Bouwkosten worden door gemeenten gebruikt voor het bepalen van de hoogte van de bouwleges. Indien de gemeenten de tarieven niet zouden hebben gewijzigd zou deze stijging van bouwkosten al leiden tot een stijging van gemiddeld 11,5 % van de bouwleges. (zie fig. 2)

Verschillen in berekening bouwleges
Uit het onderzoek komt naar voren dat gemeenten in hun berekeningswijze onderling veel van elkaar verschillen: de ene gemeente berekent zaken anders dan de andere. Zo berekenen 37 van de 47 gemeenten de leges over de bouwsom exclusief BTW, de resterende 10 berekenen deze over de bouwsom inclusief BTW. De verschillende berekeningen leiden ook tot geheel verschillende bedragen (zie figuur 3). Bij een bouwsom van â'¬ 2.500,- (excl. BTW) wordt in de duurste gemeente ruim elf keer zoveel betaald als in de goedkoopste. Bij een bouwsom van â'¬ 500.000,- verschillen de duurste en goedkoopste gemeente een factor van 3,2 van elkaar. Dit betekent een verschil van
â'¬ 11.150,-. Gemiddeld is Schoonhoven de duurste gemeente (â'¬ 14.309,69) en Goedereede de goedkoopste gemeente (â'¬ 4467,50).

De KvK is een groot voorstander van een zelfde toedeling van de werkelijk gemaakte kosten, waarbij gemeenten een zelfde mate van efficiency zouden moeten nastreven.

Het complete rapport en genoemde figuren zijn te vinden op: http://www.kvk.nl/bouwleges

De Kamer van Koophandel Rotterdam onderzoekt jaarlijks de lokale lasten van bedrijven. De regio van de kamer beslaat 47 gemeenten die onderling, en met de cijfers uit het voorgaande jaar (2002), en met de gemiddelde lokale lasten in Zuid-Holland en in Nederland worden vergeleken. Het rapport Bouwleges 2002-2003 is een onderdeel van deze lastenvergelijking, waarvan het resterend deel begin november zal verschijnen.
---

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
KvK Rotterdam, Mr. Ton Nieuwpoort, telefoon (010) 402 77 15, tnieuwpoort@rotterdam.kvk.nl


---