Provincie Noord-Brabant



Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176

Persbericht                                       
                                                  

Provincie verscherpt handhaving

Asbest op grote schaal illegaal verwijderd bij sloop stallen

Het asbest uit de stallen die de afgelopen jaren in Brabant met overheidsubsidies zijn gesloopt, is in een groot aantal gemeenten niet volgens de regels verwijderd. Dat blijkt uit onderzoek dat de afgelopen maanden in opdracht van de provincie is uitgevoerd. De betrokken gemeenten hebben nagelaten om toezicht te houden op de sloopactiviteiten. De resultaten zijn voor de provincie Noord-Brabant aanleiding deze gemeenten opnieuw te verzoeken om toezicht te houden en de activiteiten van asbestsaneringsbedrijven onder de loep te nemen. Tevens worden wet en regelgeving nog eens tegen het licht gehouden om te bezien of de handhaafbaarheid daarvan kan verbeteren.

Gedeputeerde voor milieu en handhaving, Lambert Verheijen, is erg teleurgesteld over het gebrek aan toezicht. "Hoewel het een eerste verantwoordelijkheid is van de eigenaar, vind ik dat de betrokken gemeenten hier steken hebben laten vallen. We hebben dit probleem zien aankomen toen drie jaar geleden de Regeling Beëindiging Veehouderijtakken werd opengesteld. Er is toen een handleiding gemaakt voor gemeenten om het toezicht te organiseren en met alle gemeenten afgesproken dat ze dit zouden uitvoeren. We hebben er herhaaldelijk op gewezen en de voortgang gemeten. Toen begin vorig jaar bleek dat toezicht grotendeels uitbleef heeft de provincie daarvoor extra geld beschikbaar gesteld. Maar in mei van dit jaar bleek het toezicht door veel gemeenten nog steeds onvoldoende en hebben we tot het onderzoek besloten. Er wordt in Brabant ruim 300 miljoen euro uitgekeerd om met agrarische bedrijven te stoppen. Bijna 200 miljoen daarvan is bedoeld voor de sloop van stallen. Het is niet alleen van belang dat er dan ook wordt gesloopt, maar dat het ook niet ten koste gaat van het milieu en de gezondheid van de mensen. In de subsidie voor sloop is rekening gehouden met de kosten van asbestsanering", aldus de gedeputeerde die de gemeenten, daar waar nodig, opnieuw zal wijzen op hun verantwoordelijkheden. "We weten nu waar de belangrijkste knelpunten zitten, zodat heel gericht kan worden gecontroleerd. Ook gaan we de activiteiten van de asbestsaneerders onder de loep nemen. En
als derde zullen we de wet en regelgeving nog eens tegen het licht houden en kijken of we de handhaafbaarheid daarvan kunnen verbeteren".

Veel geld bespaard
Het asbest in de te slopen stallen bevindt zich niet alleen in de dakplaten maar vaak ook in de tussenschotten, rookkanalen en funderingen. Daar moet vóór de sloop onderzoek naar worden gedaan. Het verwijderen van de asbesthoudende materialen mag alleen door gecertificeerde asbestsaneringsbedrijven gebeuren. Het asbest in de stal moet daarvoor eerst 'in containment' worden gesaneerd, een dure methode bij de stal wordt ingepakt. Pas daarna mag het dak gesaneerd worden en moet de stal asbestvrij worden verklaard voordat de sloopwerkzaamheden mogen worden voortgezet. Door gebrek aan toezicht is de neiging niet te handelen volgens deze regels. Dat kan de eigenaar veel besparen. En asbestsaneringsbedrijven werken daaraan mee omdat ze anders werk mislopen.
Ook is bij het onderzoek geconstateerd dat er puin en ander afval in de bodem is gestort, dat er mest is gedumpt en dat er geen schone grond-verklaring is voor de aangevoerde grond om de putten te dichten.