Partij van de Arbeid

Gesproken woord geldt

Den Haag, 28 oktober 2003

Bijdrage van Samsom (PvdA) aan het VAO Schiphol - 28 oktober 2003

Voorzitter, in het AO kondigde de staatssecretaris aan dat wat haar betreft de rekenfout zo spoedig mogelijk worden hersteld, precies zoals Schiphol dat wil. Tegelijkertijd liet ze weten dat andere veranderingen in de wet maar moeten wachten op de evaluatie van 2006. Mooie boel is dat. De fout waar Schiphol last van heeft, wordt meteen hersteld, de fouten waar omwonenden last van hebben, blijven voorlopig bestaan. Het is zelfs nog erger: het herstel van de rekenfout van Schiphol maakt het érger voor omwonenden. Terwijl de Zwanenburgers sinds het begin van de discussie over de vijfde baan op een halvering van hun geluidsoverlast rekenden, wordt deze belofte gebroken. Bezwerende formules zoals het wordt minder minder doet niets af aan het feit dat Zwanenburg en omgeving gewoon genomen wordt.

Daar legt de PvdA zich dus niet zo bij neer. Wat ons betreft, hoeft het zover helemaal niet te komen. Ik heb in het AO concrete ideeën gegeven om de rekenfout aan te pakken zónder meer vliegtuigen over Zwanenburg te sturen. Dan zal Schiphol nog steeds kunnen groeien, misschien wat minder dan ze zelf graag zou willen, maar dát is nu een kwestie van eerlijk delen. Mijn concrete voorstellen gingen over oplossingen zoals het verleggen van een uitvliegroute - helpt ook voor Castricum en omgeving - en het verlengen van de nacht waarin minder gevlogen kan worden. Ik ben blij dat die concrete suggesties blijkbaar ook door een regeringspartij worden gedeeld en zal hun motie dan ook met gejuich ondersteunen.

Voorzitter, tussen alle gebroken beloften leek er voor de omgeving van Schiphol één lichtpuntje te zijn. De bewoners van Spaarndam kunnen tegemoet gekomen worden door zo snel mogelijk de uitvliegroute boven hun dorp weg te halen. Die was daar immers tegen de afspraken in gekomen. Schiphol heeft zich hieraan gecommitteerd en deze wijziging is opgenomen in hun startnotitie MER; het CROS is enthousiast en de procedures hoeven niet langer te duren. Geen vuiltje aan de lucht dus, zou je denken Maar zelfs van deze kleine tegemoetkoming aan de omgeving wil de staatssecretaris niets weten; het lijkt wel of ze er een principekwestie van maakt om vooral niets te doen aan de overlast in de omgeving. Geheel indachtig haar uitspraak in diverse media over 'zeurende omwonenden'.

Voorzitter, dat is echt te gek voor woorden. Heel Spaarndam rekende vanaf de jaren 90 op een uitvliegroute die niet over hun dorp ging, groot was dus de woede toen dat anders bleek en even groot de opluchting toen Schiphol deze zomer toezegde om toch de route te verleggen. De staatssecretaris moet wel hele goede redenen hebben om nu roet in het eten te gooien en die heeft ze in het debat niet gegeven. Die route kan en moet worden verlegd. Vandaar dat mijn fractie de volgende motie voorstelt.

---- --