Vereniging Milieudefensie


`Historische ontmoeting' met D66-gemeenteraadslid in Zeist:

Landschapsschilder Ruysdael eist behoud bossen

Amsterdam, 23 oktober 2003 --- Zondagmiddag 26 oktober ontvangt gemeenteraadslid Koos van Gemeren (D66) in het Zeisterbos uit handen van de beroemde landschapsschilder Jacob Isaacszoon Ruysdael een lege schilderijlijst met de vraag: `De Zeister bossen volbouwen... waar trekt ú de groene grens?'. De overhandiging is tevens start van de Milieudefensiecampagne `Utrechtse Heuvelrug... waar trekt ú de groene grens?'.

Jacob van Ruysdael

Ruysdael (1628-1692): `Binnenkort valt hier niets meer te schilderen. Door de plannen van de gemeente Zeist om te groeien naar meer dan 60.000 inwoners, komen rust en ruimte in de bossen van Zeist onder druk te staan. We moeten zuinig zijn op een natuurgebied als de Utrechtse Heuvelrug en niet elke keer een stukje volbouwen!'. Milieudefensie vindt dat de hele Heuvelrug tussen Nederrijn en Gooimeer beschermd moet worden. De gemeente Zeist moet daarom stoppen met haar uitbreidingsplannen en dit unieke gebied moet Nationaal Landschap worden.

Gemeenteraadslid Van Gemeren zal zondag ook als eerste de speciale profieltest (enquête) invullen. Daarna nodigt Milieudefensie wandelaars uit om, onder het genot van een drankje, hun eigen profieltest in te vullen. Met behulp van deze enquête, vraagt Milieudefensie de komende weken aan zoveel mogelijk burgers en politici hun mening over de toekomst van de Utrechtse Heuvelrug.

Milieudefensie gaat 30.000 profieltesten huis-aan-huis verspreiden in Zeist en omgeving. Ook op straat worden profieltesten uitgedeeld door vrijwilligers van Milieudefensie en twee acteurs. Op de website van Milieudefensie kan een elektronische versie worden ingevuld. De uitslagen van de test is de basis voor een stevig Groene Grens-debat op donderdagavond 20 november in Slot Zeist met lokale en provinciale politici.

Zondag 26 oktober: D66 Gemeenteraadslid neemt om 12.00 uur schilderijlijst in ontvangst van Ruysdael en daarna uitdelen van profieltesten van 12.00 tot 15.00 uur naast 't Jagerhuys, Woudenbergseweg 15 in het Zeisterbos.

Zaterdag 8 november: uitdelen profieltesten van 11.00 tot 14.00 uur in het winkelcentrum Belcourt in Zeist, bij de fontein.

Donderdag 20 november: vanaf 20.00 uur Groene Grensdebat in `Slot Zeist', Zinzendorflaan 1, Zeist.

Na Utrecht gaat de campagne verder naar de Zuidplaspolder in het Groene Hart, die ook met bebouwing wordt bedreigd. Ook Zuid-Hollanders kunnen hun profiel testen op straat of op de website. Op 12 december wordt de campagne in Rijswijk afgesloten met een landelijk debat met Tweede Kamerleden en minister Dekker van VROM.