Ingezonden persbericht

Persbericht Dordrecht

Meer invloed voor de wijken
Om beter en sneller in te spelen op de wensen en behoeften van bewoners is het aan te bevelen om hun meer zeggenschap te geven over de besteding van de budgetten voor de wijken. Tot nog toe beschikken de wijken alleen over een klein potje om urgente problemen op te lossen. Voor het grotere werk in de wijken wordt jaarlijks een programma opgesteld, waarover met de gemeentelijke diensten wordt onderhandeld en waarover ook bewoners worden geconsulteerd.

Aan burgemeester en wethouders wordt nu de vraag gesteld of het handgeld verhoogd kan worden, en onder welke voorwaarden de wijkteams meer invloed kunnen krijgen op besteding van het geld dat andere gemeentelijke onderdelen spenderen in de wijken. Hiermee wordt dan een langdurig proces van onderhandelen en overleggen vermeden, waardoor de wijken slagvaardiger kunnen optreden.

Op de achtergrond speelt natuurlijk de vraag waar de verantwoordelijkheid met bijbehorende bevoegdheden voor het beleid in de! wijken gelegd wordt: bij de verte genwoordiging van de gemeente in de wijken, of bij de gemeentelijke sectoren die op stedelijk en op wijkniveau bezig zijn. Wordt het accent voor een deel verschoven naar de wijken, dan komen meteen ook de wensen en behoeften van de wijkbewoners in beeld. Op die manier kunnen de bewoners ook meer invloed krijgen op de besteding van de gemeentelijke budgetten.

Het college van burgemeester en wethouders heeft aangegeven deze kant op te willen gaan, en heeft opdracht gegeven om met concrete voorstellen te komen. Na consultatie van de raadscommissie Wonen en Leefbaarheid moet een en ander begin volgend jaar in praktijk gebracht worden.

De persberichten zijn een uitgave van de afdeling Communicatie van de gemeente Dordrecht Adres redactie:

Afdeling Communicatie
Postbus 8
3300 AA Dordrecht