Gemeente Zwolle

Bezoek aan Band maakt diepe indruk
Zwolse delegatie naar hulpproject in Roemenië

Het zigeunerproject in Roemenië van de Woonwagenzending Nederland wordt financieel gesteund door de gemeente Zwolle. De financiering door de gemeente is vooral gericht op het bouwen van woningen voor de zigeuners. Vier tot vijf huizen zijn gebouwd en twaalf zijn opgeknapt. Wethouder Pot van Ontwikkelingssamenwerking is zelf gaan kijken in het dorp Band, samen met leden van de stichting Woonwagenzending Nederland (initiatiefnemers), directeur van Wilde Ganzen en twee beleidsmedewerkers van de gemeente Zwolle. Deze delegatie is daar twee dagen aanwezig geweest. Naast verschillende officiële aangelegenheden én de constatering dat de financiële steun van Zwolle goed terecht komt, heeft het bezoek een diepe indruk achtergelaten bij de gemeentelijke deelnemers van deze reis. Een kort verslag.

Doel van het project is het terugdringen van de schrijnende armoede door bijvoorbeeld de voedselvoorziening te bevorderen door het opzetten van de boerderij, het bieden van woonruimte, het bevorderen van scholing, creëren van werkgelegenheid en het stimuleren van integratie tussen de verschillende bevolkingsgroepen daar (zigeuners, Roemenen en Hongaren).

Officieel
Begin september gaat de gaarkeuken in het dorp open. Een groep van pakweg vijftig weeskinderen eten ook mee. De officiële opening is verricht door wethouder Pot. Ook de school is officieel geopend tijdens het bezoek van de Zwollenaren. Dit gebeurde samen met de parlementariër uit Boekarest, P. Zelariu, de burgemeester van Band, Jan Schmidt (Woonwagenzending) en de Maarten de Vries (directeur De Wilde Ganzen).

Huizenbouw
Parlementariër Zelariu brengt goed nieuws mee. De nationale regering van Roemenië heeft het project goed gekeurd om veertig extra huizen voor zigeuners te realiseren in Band voor de zomer van 2004.De komst van de delegatie mét bestuurders uit Nederland heeft deze beslissing van de Roemeense overheid in een stroomversnelling gebracht. Ook heeft de delegatie kunnen zien dat het nog bruikbare sloopmateriaal van Holtenbroek I wordt gebruikt, zoals delen van de keukens, deuren, ramen/thermopane, kozijnen en toiletten.

Voetballen
De Zwolse delegatie heeft natuurlijk ook gevoetbald met de daar opgerichte voetbalclub, die bestaat uit Roemenen, Hongaren én zigeuners samen. Zij hebben meegedaan met een deel van een jeugdwedstrijd.

Vervolg
Wat nu nog van belang is, is de aanleg van waterleiding, de huizenbouw, het afbouwen van het weeshuis en het medisch centrum, de boerderij en het vinden van een locatie voor de moderne betonmachine.


---