Partij van de Arbeid

Den Haag, 28 oktober 2003

Vragen van het lid Crone (PvdA) aan de minister van Economische Zaken

Bent u bekend met de berichtgeving rondom een tussentijds onderzoeksverslag van de UCTE, waarin o.a. wordt gesteld dat de huidige Europese energie-infrastructuur niet geschikt is om de toegenomen internationale handelsstromen van elektriciteit te verwerken?

Deelt u de mening van de UCTE, het samenwerkingsverband van stroomnet-beheerders, dat de problemen rondom de Italiaanse stroomstoring van 28 september jl. hadden kunnen leiden tot het uitvallen van het gehele Europese hoogspanningsnet? Zo nee, waarom niet?

Wanneer kan het definitieve onderzoeksverslag verwacht worden? Bent u bereid de Kamer hierover zo spoedig te informeren over uw reactie op dit onderzoeksverslag?

In welke mate zou Nederland kunnen worden getroffen door problemen in Duitsland, België of andere landen?

Is het juist dat uitbreiding van de internationale transmissiecapaciteit, dat een doelstelling is van zowel de regering als de Europese Commissie, de gevoeligheid voor dergelijke onvoorspelbare kettingreacties kunnen vergroten? Zo nee, waarom niet? Zo ja, welke conclusie verbindt u daaraan?

Deelt u de mening dat het Nederlandse systeem met relatief gescheiden stroomcircuits en netringen in Europa navolging zou moeten vinden, om bovengenoemd probleem te beperken? Kunt u dit naar voren brengen in Europees verband?

Kunt u daarbij ook de omvangrijke kosten betrekken, die de aanleg van hoogspan-ningsnetten met zich mee brengt? Deelt u de mening dat het de voorkeur verdient dat stroom decentraal of nationaal wordt opgewekt, zodat behalve meer stabiliteit ook de omvangrijke kosten worden bespaard, die de aanleg van internationale transmissie-capaciteit met zich meebrengt?

Als de kosten van interconnectiecapaciteit inderdaad heel hoog zijn, legt dat dan niet een fundamentele zwakte bloot van het Europese beleid dat is gebaseerd op onbeperkte internationale concurrentie, en verdient dit beleid dan geen heroverweging?

Financieel Dagblad, 28 oktober 2003

---- --