Partij van de Arbeid

Den Haag, 28 oktober 2003

Nadere vragen van het lid Hamer (PvdA) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen over openbaar onderwijs in Roermond


1. Betekent uw antwoord op de vraag onder welk bestuur de nieuwe openbare school in Roermond ten principale thuishoort, dat de gemeente volledige vrijheid heeft om openbare basisscholen onder te brengen bij stichtingen die statutair direct noch op afstand een openbaar karakter dragen?



1. Waarom gaat u voorbij aan artikel 74 van de Wet Primair Onderwijs, waarvan de derde volzin bepaalt dat de volgende artikelen niet van toepassing zijn bij omzetting, terwijl artikel 84, lid 1 slechts een kan-bepaling betreft?


1. Hoe oordeelt u over de mening van mr. dr. P.W.A. Huisman dat er in dit geval sprake is van een "détournement de pouvoir"?


Toelichting: Deze vragen sluiten aan op de eerdere vragen die waren ingezonden op 6 oktober 2003 en die de minister op 22 oktober beantwoordde.
---
"Overdracht van bevoegdheid tot oprichting van openbare scholen aan een samenwerkingsbestuur; geen exclusief 'licentiesysteem" in School en wet, nr. 7, oktober 2003.


---- --