Gemeente Maassluis

Persberichten

28-10-2003

Gladheidsbestrijding winterseizoen 2003-2004

Het college van burgemeester en wethouders van Maassluis heeft het gladheidsbestrijdingsplan voor het winterseizoen 2003/2004 vastgesteld. Dit plan wordt ieder jaar gemaakt om schade in het verkeer als gevolg van gladheid zoveel mogelijk te voorkomen. Met dit plan kan worden ingespeeld op winterse en voor het verkeer potentieel gevaarlijke weersomstandigheden als sneeuwval en ijzel. Het plan bevat een lijst met strooiroutes om te zorgen voor een verantwoorde bestrijding van de gladheid op de Maassluise straten, wegen en (doorgaande) fietspaden.

Het plan voor het winterseizoen 2003/2004 wijkt af van het vorige gladheidbestrijdingsplan. Zo is ingespeeld op het feit dat er met ingang van 1 januari 2004 een grenswijziging met Maasland optreedt. Door een efficiëntere planning kunnen meer kilometers rijbaan en rijwielpad gestrooid worden binnen het bestaande budget.

De gemeente Maassluis heeft een directe verbinding met Meteo Consult, waardoor de gemeente wordt geïnformeerd als er gladheid wordt verwacht. Uiteraard wordt de plaatselijke situatie goed in de gaten gehouden en zijn er afspraken met de politie om te waarschuwen bij plotseling optredende gladheid. In de nachtelijke uren worden alleen de hoofdroutes voor het gemotoriseerde verkeer gestrooid. Overdag worden ook andere routes voor autoverkeer, doorgaande (brom)fietsroutes, de wegen in de Binnenstad en trappen, bruggetjes en hellingbanen die zijn opgenomen in het sneeuw- en ijsbestrijdingsplan gestrooid. Bij langdurige gladheid worden bovendien ook de wegen in verblijfsgebieden en parkeerplaatsen bij winkelcentra in het strooischema opgenomen. Uiteraard worden met ingang van 2004 ook de wegvakken die nu nog op het grondgebied van Maasland liggen gestrooid.

Het is voor de gemeente echter ondoenlijk om heel Maassluis sneeuw- en ijsvrij te maken en te houden. Daarom wordt bij sneeuwval en ijzel ook een beroep gedaan op de inwoners van Maassluis. Vooral mensen die slecht ter been zijn zullen dankbaar zijn als iedereen het trottoir voor de eigen deur begaanbaar maakt en houdt.

Automobilisten
Voor automobilisten die schade oplopen als gevolg van gladheid door ijzel of sneeuw is het van belang dat zij kennis hebben van het gladheidsbestrijdingsplan van de gemeente. Als ze de gemeente aansprakelijk willen stellen voor ontstane schade zullen ze immers moeten kunnen aantonen dat ze zelf de nodige voorzichtigheid in acht hebben genomen. Dat houdt in dat automobilisten op de hoogte moeten zijn van de weerberichten, de verkeerswaarschuwingen én het gemeentelijk strooibeleid bij gladheid.

Het gemeentelijk strooiplan voor het winterseizoen 2003/2004, met daarin opgenomen de verschillende strooiroutes, is voor belangstellenden verkrijgbaar bij het informatiecentrum in de hal van het stadhuis aan de Koningshoek.