Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken Directie Internationale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 Telefax (070) 333 40 19 2513 AA Den Haag

Uw brief Ons kenmerk IZ/IA/2003/70087

Onderwerp Datum Verslag 91e Internationale 28 oktober 2003 Arbeidsconferentie

Bijgaand treft u aan het verslag van de in juni dit jaar in Genève gehouden Internationale Arbeidsconferentie (IAC) van de Internationale Arbeidsorganisatie.

De agenda van de IAC treft u aan in het verslag. De belangrijkste gebeurtenissen kunnen als volgt worden weergegeven:


1. Op het gebied van de toepassing en naleving van verdragen werden zes landen opgenomen in een speciale paragraaf wegens zeer ernstige tekortkomingen in de naleving van geratificeerde verdragen. Het betrof Mauritanië (verdrag 29/gedwongen arbeid), Wit Rusland, Kameroen, Birma/Myanmar (verdrag 87/vakbondsvrijheid), Zimbabwe (verdrag 98/vakbondsvrijheid) en Libië (verdrag 118/sociale zekerheid, gelijke behandeling).
2. In het Global Report in het kader van de follow-up van de IAO Declaratie inzake fundamentele principes en rechten op het werk stond dit jaar discriminatie op het werk centraal.

3. Het programma en budget voor het biënnium 2004-05 is vastgesteld op basis van reële nulgroei.

4. De eerste lezing van de herziening van aanbeveling 150 (ontwikkeling van human resources) is voltooid. Hiermee wordt beoogd een dynamisch internationaal instrument te ontwikkelen dat lidstaten en sociale partners kunnen gebruiken voor de ontwikkeling en implementatie van HRD-beleid.
5. Er heeft een algemene discussie plaatsgevonden over de reikwijdte van de arbeidsrelatie, die heeft geresulteerd in 25 conclusies en een oproep aan de Beheersraad om dit thema te agenderen voor een toekomstige zitting van de IAC om te komen tot een aanbeveling.

6. Er heeft een geïntegreerde discussie plaatsgevonden over normengerelateerde activiteiten op het terrein van beroepsveiligheid- en gezondheid, die resulteerde in een actieplan.




---

7. Er is via een versnelde procedure een nieuw verdrag vastgesteld op basis waarvan lidstaten identiteitsdocumenten voorzien van biometrische kenmerken dienen te verstrekken aan zeevarenden.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus)