Gemeente Den Haag

oktober 2003
Nieuwe school voor speciaal basisonderwijs in Leidschenveen- Ypenburg (28 oktober)

Er komt een nieuwe school voor speciaal basisonderwijs in Ypenburg. Het is de bedoeling dat de school in augustus 2004 van start gaat. De nieuwe school wordt een belangrijke voorziening in de Vinexwijk Leidschenveen-Ypenburg omdat er op dit moment in Den Haag te weinig scholen voor speciaal basisonderwijs zijn.

Gelet op de evenwichtige spreiding van SBO-scholen is nu gekozen voor Leidschenveen-Ypenburg. Binnen enkele jaren komt er, door verplaatsing van een reeds bestaande SBO-school, ook een SBO-school in Waterings Veld. De nieuwe school voor speciaal basisonderwijs wordt bestuurd door de Stichting Confessioneel Onderwijs Lucas. Daarover is de afgelopen periode intensief contact geweest tussen de vijf schoolbesturen met de basisscholen in dit stadsdeel. De minister van Onderwijs keurt een aanvraag voor de bekostiging van deze nieuwe school namelijk alleen goed als de overige besturen met de aanvraag instemmen. De gemeente Den Haag vormt het bestuur van het Haagse openbaar primair onderwijs en heeft ingestemd met de oprichting van deze nieuwe school.

De Haagse wethouder van onderwijs, Pierre Heijnen, is blij dat alle kinderen in Ypenburg-Leidschenveen die aangewezen zijn op speciaal basisonderwijs in het stadsdeel zelf terecht kunnen. Hij juicht de samenwerking tussen alle schoolbesturen, die tot dit resultaat heeft geleid, zeer toe.

Naast de nieuwe school is er ook een nieuw samenwerkingsverband tussen de verschillende schoolbesturen in het kader van 'Weer Samen Naar School' besproken. Doel van het Weer Samen Naar School-beleid is zoveel mogelijk kinderen passende zorg en passend onderwijs te bieden. Kinderen met speciale zorgbehoeften kunnen zo optimaal presteren op de basisschool. Dit heeft tot gevolg dat er minder kinderen op het speciaal basisonderwijs zijn aangewezen.