Gemeente Den Haag

oktober 2003
Nieuwbouw school en woningen in Maarsbergenstraat (28 oktober) Het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag 28 oktober ingestemd met de nieuwbouw van de protestants christelijke basisschool De Ark en zes eengezinswoningen in de dure koopsector. De school en woningen komen aan de Maarsbergenstraat 167/169. De gemeente verwacht dat de nieuwbouw in de zomer 2006 wordt opgeleverd. De nieuwe school is nodig omdat het huidige pand van De Ark in de Nieuwersluisstraat 34 niet meer aan de eisen voldoet en bovendien te klein is. De Stichting Christelijk Onderwijs Haaglanden is de opdrachtgever voor de nieuwbouw.

De locatie Maarsbergenstraat 167/169 ligt in het vooroorlogse deel van de wijk Leyenburg en is een onderdeel van de randbebouwing om het korfbalveld van Die Haghe. Op de plek waar de nieuwbouw komt, staat nu nog een oud schoolgebouw dat tijdelijk is verhuurd aan een groep kunstenaars. De kunstenaars vertrekken uiterlijk 1 februari 2004 uit het pand. Meteen daarna laat de gemeente het gebouw slopen. Voorafgaand aan de sloop wordt uit het gebouw asbest verwijderd.

Stedenbouwkundige uitgangspunten
Om het korfbalveld van Die Haghe vanaf de Maartensdijklaan zichtbaar te maken, krijgt het nieuwbouwblok in het midden een poort of een transparant gedeelte. De poort komt in het deel van het blok dat bestemd is voor de school. De zes eengezinswoningen komen in het deel van het blok bij de Harmelenstraat. Het nieuwe schoolgebouw krijgt 18 leslokalen en 2 speellokalen, maar als het aantal de leerlingen in toekomst terugloopt, kunnen de schoollokalen worden omgezet in woningen. Als het leerlingenaantal juist toeneemt, dan kan de school aan beide zijden van het gebouw op het achterterrein uitbreiden.