Gemeente Alphen aan den Rijn


Einde project landgoed Hoeve Dwarsveld

Aan de plannen voor een landgoed met kinder- en zorgboerderij Hoeve Dwarsveld is definitief een einde gekomen. Het bleek niet mogelijk de wensen en ideeen rondom het landgoed in overeenstemming te krijgen met de regelgeving die voor het stichten van een landgoed van toepassing is. De heer J. Zeeman, een van de initiatiefnemers, heeft de gemeente schriftelijk laten weten geen bijdrage meer te willen leveren. Hiermee vervalt dus de wens voor realisatie van een landgoed en wordt voor de aanleg daarvan geen beroep meer gedaan op de gronden in het Zaanse Rietveld, nabij Hoeve Dwarsveld, de zogenaamde driehoek tussen spoor, boerderij en Rietveldsepad.

De gemeente is met de twee overgebleven initiatiefnemers (Stichting Alphense Kinderboerderijen en Stichting Gemiva/SVG groep) nog op zoek naar alternatieve mogelijkheden om in elk geval in de boerderij met enkele hectaren erf alsnog een kinder- en zorgboerderij te realiseren. Daarvoor wordt gezamenlijk gezocht naar nieuwe
financieringsmogelijkheden voor aankoop en inrichting van de boerderij met enkele hectaren erf.

Voor de realisatie van het totale plan voor het Zaanse Rietveld betekent dit dat de gemeente, nu een particulier financierder is weggevallen, slechts een klein deel van het aantal door de gemeente te realiseren hectaren kan realiseren. In overleg met de Dienst Landelijk Gebied en de provincie wordt bekeken op welke wijze dit het best ingepast kan worden. De provincie gaat het gebied begrenzen voor natuurontwikkeling, waarna de Landinrichtingscommissie Reeuwijk het kan inrichten als natuurgebied.

Sinds januari 2000 heeft de gemeente met drie initiatiefnemers intensief onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van een kinder- en zorgboerderij met een landgoed in het Zaanse Rietveld. De heer Zeeman was bereid de kosten voor dit project voor zijn rekening te nemen. Omdat de locatie voor dit initiatief onderdeel is van de landinrichting in het Zaanse Rietveld, is er nauw contact onderhouden met zowel de Dienst Landelijk Gebied als de provincie Zuid-Holland over de ontwikkelingen van het initiatief en de problemen. Dit overleg vond zowel op bestuurlijk als op ambtelijk niveau plaats. Ondanks de uiteenlopende doelstellingen voor de inrichting van het gebied, is er door partijen altijd de bereidheid uitgesproken om een oplossing te zoeken. De heer Zeeman en de gemeente hebben een onderzoek laten uitvoeren, waaruit blijkt dat het met enkele aanpassingen mogelijk moet zijn om aan beide doelstellingen tegemoet te komen. Na uitvoerig overleg bleek het echter niet mogelijk tot overeenstemming te komen.

Persbericht 62, 21 oktober 2003

© Gemeente Alphen aan den Rijn, 28 oktober 2003 laatste wijziging