Gemeente Rotterdam

Nr. 182
28 oktober 2003

Voortgangsmeting Veiligheidsindex in 33 wijken

Onveiligste wijken Rotterdam veiliger

Een tussentijdse meting van de Veiligheidsindex laat zien dat de Rotterdamse veiligheidsaanpak blijft werken. Deze zomer is in 33 wijken de veiligheid gemeten. Hieruit blijkt dat het in 21 wijken veiliger is geworden. De bewoners van alle onderzochte wijken oordelen vrijwel unaniem positiever over hun eigen buurt dan een half jaar geleden. Met name in wijken in Delfshaven zijn de bewoners beter te spreken over hun eigen buurt: in de wijken Tussendijken, Spangen, Nieuwe Westen en Middelland is de tevredenheid toegenomen met gemiddeld tien procent.

Wethouder Rabella de Faria (Veiligheid en Volksgezondheid) maakt deze resultaten vanavond bekend in de Rotterdamse Pauluskerk. Op uitnodiging van het bestuur van de Pauluskerk geeft de wethouder een lezing en gaat zij in gesprek met de aanwezigen over veiligheid in Rotterdam.

De acht onveiligste wijken van 2002 behoren allen tot de stijgers op de Veiligheidsindex. Het zijn met name de meest onveilige centrumwijken die flink stijgen. Zo zien we in het Oude Westen, Cool/Nieuwe Werk/Dijkzigt en Stadsdriehoek/C.S. Kwartier dat deze gebieden aanzienlijk minder last hebben van vandalisme en beduidend schoner en heler worden. De grootste stijger is de wijk Middelland. In 2001 en 2002 werd deze wijk nog tot een van de onveiligste wijken gerekend, halverwege 2003 is er sprake van een forse vooruitgang van de veiligheid. Vooral slachtofferschap en het aantal aangiften van inbraken is afgenomen. Het bewonersoordeel over vandalisme is positiever geworden.

Opvallend is dat in de onveiligste wijken waar een stadsmarinier is ingezet, de stijging op de Veiligheidsindex in veel gevallen duidelijk waarneembaar is. Voorbeelden daarvan zijn Zuidplein, Stadsdriehoek/C.S. Kwartier, Cool/Nieuwe Werk/Dijkzigt, Oude Westen (Binnenstad) en Spangen.

Tegenover de verbeterde veiligheidssituatie in het grootste aantal gemeten wijken is in negen wijken de situatie enigszins verslechterd. Drie wijken zijn in de categorie onveilig geraakt vaak als gevolg van het negatiever worden van het bevolkingsoordeel. Dit zijn de wijken Bloemhof, Pendrecht en Hillesluis. Deze wijken lagen in de categorie probleemwijk.

De wijken Bloemhof en Pendrecht starten de komende weken met het wijkveiligheidsactieprogramma. Hillesluis neemt o.a. maatregelen tegen het verkeerd aanbieden van huisvuil en voor de tijdelijke herinrichting van slooplocaties.

Met deze tussenmeting wordt de voortgang van de veiligheidsaanpak in de helft van de Rotterdamse wijken gemeten. Dat betekent dat de cijfers nog niets zeggen over de ontwikkeling van de veiligheid in de hele stad. Die cijfers staan in de Veiligheidsindex die in het voorjaar van 2004 verschijnt. De Rotterdamse Veiligheidsindex deelt wijken in vijf categorieën in: onveilig, probleem, bedreigd, aandacht en veilig.

noot voor de redactie/