Gemeente Leiden

Persbericht

College wil repressieve en preventieve aanpak jaarwisseling

Maatregelen Oud- en Nieuwviering

Publicatiedatum: 28 oktober 2003

Het college heeft besloten een plan van aanpak jaarwisseling 2003-2004 vast te stellen. Hierin worden repressieve en preventieve maatregelen rond de komende jaarwisseling vastgesteld.

Zo worden vreugdevuren niet langer gedoogd maar alleen toegestaan als daarvoor een vergunning is verstrekt. Vanuit de preventieve aanpak wil het college medewerking bieden aan de organisatie van een feest voor jongeren in de Groenoordhallen tijdens de jaarwisseling.

Het plan van aanpak jaarwisseling 2003-2004 wordt behandeld in de vergadering van de commissie Bestuur en Veiligheid van dinsdag 18 november. In het plan van aanpak staan nieuwe beleidsmaatregelen zoals het gebruik van snel inzetbare, mobiele teams tijdens de jaarwisseling die bestaan uit politie, brandweer en de dienst Milieu en Beheer. Deze teams worden, waar nodig, aangevuld met de inzet van kleine flexibele politieteams.

Vreugdevuren worden niet toegestaan indien daarvoor geen vergunning is verstrekt.

Voor het feest voor jongeren in de Groenoordhallen wil het college een garantie verstrekken aan de organisatoren van maximaal twintigduizend euro. Mocht het aantal bezoekers minder dan drieduizend zijn, dan kan deze garantie worden aangesproken.

Evaluatie

Het vastgestelde plan van aanpak is geschreven op grond van een uitgebreide evaluatie van de afgelopen jaarwisseling. Daaruit bleek dat, ondanks een grote inzet van politie, brandweer, LWO en de dienst Milieu en Beheer, de openbare orde vooraf en tijdens de jaarwisseling op te grote schaal is verstoord door brandstichting en vernielingen. Op grond daarvan is ervoor gekozen een meer repressieve beleidslijn in te zetten voor de komende jaarwisseling, aangevuld met preventieve maatregelen. De belangrijkste uitgangspunten staan in het plan van aanpak en zullen door de uitvoerende diensten verder worden uitgewerkt in draaiboeken.

Deze pagina is gewijzigd op 28-10-2003