Wageningen Universiteit

Persbericht

28 oktober 2003, nr. 073

Wageningen Atelier presenteert rapport Strooi goed!:

Goed bemestingsadvies gebaat bij brede kijk en intensieve communicatie

Voor een goed en praktisch bruikbaar bemestingsadvies voor veehouders moeten meer factoren dan nu in de beschouwing worden betrokken. Dit brede raamwerk kijkt zowel naar de korte termijn en het individuele bedrijf (de tactisch-operationele bedrijfsvoering), als naar de langere termijn en de omgeving (de strategische bedrijfsvoering). Ook moet veel intensiever informatie worden uitgewisseld en overlegd tussen boerenorganisaties en andere gebruikers van de groene ruimte, wetenschappers, voorlichters en overheden om zo netwerken te vormen en tot verbetering van de advisering te komen in het licht van nieuwe gebruikseisen. Dat zegt het zogeheten Wageningen Atelier Verbreding Adviesbasis Bemesting in haar rapport Strooi goed!: Bouwstenen voor de verbreding van de adviesbasis Bemesting Grasland en Voedergewassen dat zij op dinsdag 28 oktober heeft gepresenteerd.

Het atelieris een initiatief van Wageningen Universiteit en Research Centrum en het project Praktijkcijfers 2. De laatste spijkerde op 11 november 2001 stellingen op de deur van Wageningen UR om aandacht te vragen voor de weinig op de praktijk afgestemde wetenschappelijke adviezen voor bemesting van grasland. Doel van het atelierwas een evaluatie van het bemestingsadvies van de Commissie Bemesting Grasland en Voedergewassen (CBGV). Het atelier wilde daarbij inventariseren wat de knelpunten zijn die eindgebruikers hedentendage ervaren bij de huidige adviesbasis en hoe deze te verbeteren valt. Bovendien wilde ze kijken naar de nieuwe eisen voor een bemestingadvies voor de toekomst en welke gevolgen die nieuwe eisen hebben voor de toekomst van de bemestingsadvisering.
In het atelierhebben wetenschappers, melkveehouders en andere belanghebbenden samen gezocht naar oplossingen en op basis van ervaringskennis en wetenschappelijke kennis gewerkt aan nieuwe inzichten.

Conclusies van het rapport
In haar rapport concludeert het Wageningen Atelier dat aanpassingen noodzakelijk zijn aan zowel inhoud als communicatie en ontwerp van het bemestingsadvies.

- Ten aanzien van de inhoud wordt voorgesteld een nieuw raamwerk voor de bemestingsadvisering te ontwikkelen. Dit raamwerk bevat verschillende instrumenten en informatiebronnen voor ondersteuning van beslissingen ten aanzien van bemesting. De hulpmiddelen bij ondersteuning zijn bruikbaar voor beslissingen op korte of op langere termijn (tactisch/operationele versus strategische bedrijfsvoering). Door dit raamwerk ontstaat de mogelijkheid om bedrijfsspecifieke bemesting uit te voeren, doelen regionaal te differentiëren en het leerproces van de veehouders te ondersteunen.

- Ten aanzien van communicatie is een betere afstemming van informatievoorziening op de behoefte van de veehouders nodig. Een belangrijke rol is weggelegd voor nieuwe netwerken van studieclubs en andere lokale en regionale groepen bij kennisverspreiding, vaststellen van nieuwe informatiebehoefte en onderzoeksvragen, en overleg en onderhandeling met andere belanghebbenden.

- Ten aanzien van het ontwerp wordt verwacht dat de rol van wetenschappers zal veranderen in de richting van het aanbieden en ontwikkelen van kennis voor het ondersteunen van leerprocessen bij bemesting. Van de CBGV wordt verwacht dat zij haar samenstelling en functioneren evalueert en afstemt op de gestelde nieuwe eisen aan inhoud en communicatie van het bemestingsadvies.