Gemeente Baarn

Voormalig Camping de Bestevaer krijgt speelterrein

28-10-2003

Er komt een speelplaats op het terrein van de voormalige camping de Bestevaer, zo heeft het college van burgemeester en wethouders besloten. Vanuit de omgeving en door de jeugd is aangegeven dat er behoefte bestaat aan een speelplaats. De speelplaats is bedoeld voor jongeren van 8 tot 18 jaar. Er komt een basketbalpaal, een stukje verharding, een bank en een prullenbak. Het gaat hier abslouut niet om een hangplek, maar om een speelvoorziening voor de jeugd.

Verantwoordelijk wethouder Glastra van Loon is verheugd over de beslissing: We hebben alle betrokkenenen geraadpleegd, er is inspraak geweest, er is een hoorzitting georganiseerd. Er zijn allerlei voors en tegens geuit. Daar heeft het college zorgvuldig naar gekeken en is de keuze gemaakt om door te gaan op de ingeslagen weg. We wachten op de goedkeuring van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, daarna kunnen we de bestemming van het terrein wijzigen en kan de aanleg van het speelterrein beginnen! Zodra we de goedkeuring van het Ministerie binnen hebben informeren we alle betrokkenen over het vervolg.

Reacties en hoorzitting
Voordat het college van B&W dit besluit kon nemen, zijn er inspraakreacties geweest en een hoorzitting waar 21 personen gebruik van hebben gemaakt.
Belangrijke aandachtspunten van de insprekers waren de natuurwaarde van het gebied, de (bedreigde) Rugstreeppad, mogelijke overlast in de vorm van geluid, baldadigheid, vervuiling en verkeer, alternatieven voor de Bestevaer, bijvoorbeeld via Eemdal 7 (Onland) en de bestaande Speeltuinvereniging en tot slot noodzakelijke sociale controle.

Het college heeft daarop gereageerd: het gaat om een klein terrein, het basketbalpleintje wordt de helft van de oorspronkelijke grootte. Voor het bezwaar aangaande de Rugstreeppad wordt ontheffing aangevraagd via de flora- en faunawet bij het Ministerie van LNV. Door de aanleg van de speelplaats zal de (geluids)overlast niet toenemen, het veldje wordt nu ook gebruikt door jongeren. Door te voorzien in aantrekkelijke mogelijkheden voor jongeren om in hun eigen wijk te spelen en zich sportief te vermaken, wil het college juist voorkomen dat zij zich gaan vervelen en wellicht daardoor onplezierige activiteiten gaan ondernemen.

Onland en de speeltuinvereniging zijn geen alternatief voor Bestevaer, ze liggen te ver weg. Bestevaer is vooral bedoeld kinderen uit de directe omgeving.

Het college concludeert dat de ingebrachte op- en aanmerkingen geen aanleiding geven om op dit moment af te zien van de aanleg van een speelplaats. Voor het plan vraagt het college ontheffing aan bij het ministerie van LNV. Zodra deze ontheffing is verkregen, kan vrijstelling voor het plan verleend worden. Op dat moment krijgen alle betrokkenen informatie van de gemeente. Daarop kan men nog reageren.