D66

VS moet in Irak blijven

Buitenland

Bert Bakker

28-10-2003 - De Verenigde Staten hebben de plicht in Irak te blijven om de orde te herstellen. Dat stelt D66-buitenlandwoordvoerder Bert Bakker. De VS hadden deze oorlog zo niet moeten beginnen, maar in de huidige situatie kunnen we niet zonder Amerika. De aanwezigheid van Amerikaanse militairen is cruciaal om de omstandigheden voor de burgerbevolking te verbeteren, aldus Bakker. Volgens D66 zou de VN op dit moment niet in staat zijn om een slagvaardige troepenmacht in Irak aan te sturen.

D66 wil wel een ondubbelzinnig VN-mandaat voor de troepenmacht in Irak. Bovendien moeten de Verenigde Naties een veel grotere rol in het politieke proces gaan spelen, om zo snel mogelijk te komen tot een machtsoverdracht aan een echte Irakese regering. Maar op korte termijn is dat geen oplossing voor de onrust en aanslagen, waarschuwt Bakker: Het maakt de terroristen niets uit of de militairen er namens de VS zitten of namens de VN. De terroristen hebben alleen maar belang bij zoveel mogelijk destabilisatie.

Bakker maakt zich grote zorgen over het toenemende geweld in Irak en in het bijzonder over de overweging van het Rode Kruis om Irak te verlaten. Als het Rode Kruis weggaat uit Irak, dan zou dat een ramp zijn voor de burgerbevolking. Maar als het Rode Kruis tot de conclusie komt dat hun mensen onvoldoende worden beschermd, dan kunnen wij ze natuurlijk niet tegenhouden. Daarom is het zo belangrijk dat de troepen van de VS, maar ook de Nederlandse militairen in Irak blijven om de situatie zo goed en zo kwaad als dat gaat te stabiliseren.