Gemeente Ede


Persbericht
nummer 228 / Ede, 28 oktober 2003

College stelt Waterplan vast

Het colege van burgemeester en wethouders stelde vandaag het Waterplan vast. Dit plan beschrijft het waterbeleid voor de gemeente Ede in de komende 15 jaar. Het Waterplan is een gezamenlijk product van de gemeente Ede, Waterschap Vallei & Eem, de provincie Gelderland en het waterbedrijf Vitens.

De manier waarop tot nu toe het oppervlaktewater, grondwater en riolering afzonderlijk worden beheerd, leidt tot steeds meer problemen. Wateroverlast komt regelmatig voor, de waterkwaliteit van vijvers en singels wordt minder en natuurgebieden verdrogen. In het Waterplan wordt de inrichting en beheer van oppervlaktewater, grondwater en riolering meer op elkaar afgestemd. Het Waterplan betrekt ook andere beleidsvelden, zoals natuur, ruimtelijke ordening, recreatie en leefomgeving bij het waterbeleid. Hierdoor worden problemen met het waterbeheer op een integrale wijze aangepakt.

Een belangrijk uitgangspunt van het Waterplan is duurzaam waterbeheer. Dit betekent dat er maatregelen worden genomen die de kans op verdroging, vervuiling, wateroverlast en andere problemen verkleint. Planten en dieren worden beter beschermd. Er ontstaat een meer natuurlijk evenwicht in het watersysteem. Daardoor hebben extreme situaties, zoals zware regenval, verontreiniging of droogte, minder grote gevolgen voor natuur en milieu.

Eén van de aspecten uit het Waterplan is de afvoer van schoon regenwater van daken en wegen via de riolering verminderen. Dit noemen we afkoppelen. Het schone regenwater zakt ter plaatse in de bodem of wordt via speciale goten of buizen rechtstreeks naar vijvers en singels afgevoerd. Het rioolstelsel wordt daardoor minder zwaar belast, zodat de kans op overstromende riolen kleiner is. Ook wordt verdroging van de bodem tegengegaan.

Het Waterplan bevat een planning met diverse maatregelen voor de komende 5 jaar. De uit te voeren maatregelen voor de jaren daarna zullen voortkomen uit discussie en overleg tussen beleidsmakers, politiek en burgers. Veel problemen in relatie met het waterbeheer zullen niet direct opgelost worden. Maar met behulp van het Waterplan is er in ieder geval een gezamenlijke toekomstvisie beschreven, waar de gemeente en de waterbeherende organisaties naar toe willen werken.

Meer informatie: over "Water in Ede" leest u hier.