Gemeente Ede

aandacht aan archeologie besteden

Persbericht
nummer 2320 / Ede, 28 oktober 2003

Gemeente Ede gaat nog meer aandacht aan archeologie besteden

Zodra de nieuwe monumentenwet in werking treedt (in 2004, uiterlijk 1 januari 2005) krijgen gemeenten, en ook de gemeente Ede, meer verantwoordelijkheden bij de bescherming van het archeologisch erfgoed. De gemeente Ede heeft zich goed voorbereid op de invoering van de nieuwe wet.

Wie in de toekomst een bouwvergunning, aanlegvergunning of andere soort vergunning aanvraagt waarbij de bodem verstoord wordt, moet zelf aantonen dat er voldoende rekening gehouden is met archeologie. De kosten voor eventueel archeologisch bodemonderzoek komen voor rekening van de aanvrager.

Het is de verantwoordelijkheid van de gemeente om het belang van het behoud van het archeologisch bodemarchief af te wegen tegen andere belangen. De gemeente zal binnen de bebouwde kom een aantal archeologische attentiegebieden instellen. Buiten de bebouwde kom mag alleen de provincie dat doen.

De gemeente Ede zelf gaat nu ook al zorgvuldig om met het archeologisch bodemarchief. Zo is bijvoorbeeld bij het bouwrijp maken van bedrijvenpark De Vallei archeologisch onderzoek uitgevoerd waarbij een nederzetting uit de IJzertijd ontdekt is.

De gemeente vindt het heel belangrijk om de aanwezige kennis over archeologie breed toegankelijk te maken. De gemeentelijke archeoloog zal daartoe elk jaar een jaarverslag uit brengen. Ook de al bestaande archeologische waardekaart zal daarbij een rol spelen. Bovendien zullen regelmatig tentoonstellingen over archeologische vondsten georganiseerd worden en wordt het aantal cultuurhistorische wandel- en fietsroutes uitgebreid. Het spreekt vanzelf dat het netwerk van vrijwillig archeologen in Ede daarbij een belangrijke rol bij zal spelen.

De plannen van de gemeente zijn verwoord in de nota Verleden, heden, toekomst. Archeologiebeleid in Ede. Deze nota zal in december door de gemeenteraad besproken worden.