Gemeente Ede


Persbericht
Nummer 233 / Ede, 28 oktober 2003

Leerplichtambtenaren pakken spijbelen steeds harder aan

In het schooljaar 2002-2003 hebben de leerplichtambtenaren van de gemeente Ede 837 meldingen van schoolverzuim of dreigend schoolverzuim in behandeling genomen. Dat zijn er 166 meer dan in het jaar daarvoor. De meeste meldingen hebben betrekking op leerlingen uit het voortgezet onderwijs. Opvallend is het toenemend aantal meldingen over basisschoolleerlingen, dit nam toe van 183 tot 244. Leerlingen krijgen op steeds jongere leeftijd te maken met schoolproblemen. De problematiek wordt steeds complexer en er zijn steeds meer hulpverlenende instanties betrokken bij leerplichtige leerlingen.

De samenwerking tussen de scholen en de leerplichtambtenaren is goed. Leerplichtambtenaren maken deel uit van de zorgadviesteams van de scholen voor voortgezet onderwijs. Deze teams adviseren leerlingen en ouders over mogelijke zorg of hulpverlening.

Proces-verbaal
In vrijwel alle gevallen komen de leerplichtambtenaren samen met de leerling, zijn of haar ouders en de school tot een bevredigende oplossing. In 50 gevallen hebben de leerplichtambtenaren in het schooljaar 2002-2003 proces-verbaal opgemaakt. Het voorgaande jaar was dat 34 keer het geval. Deze toename heeft te maken met het strenge toezicht op schoolbezoek door de leerplichtambtenaren.

Voortijdig schoolverlaten
Scholen zijn vanaf 2002 verplicht voortijdig schoolverlaters tot 23 jaar te melden bij de gemeente waarin deze jongeren wonen. In het schooljaar 2002-2003 zijn 2.417 meldingen binnengekomen van voortijdige schoolverlaters zonder startkwalificatie uit de gemeente Ede. Een startkwalificatie is een diploma basisberoepsopleiding (niveau 2 van de WEB) of diploma havo of vwo. Dit is een forse toename, want in het vorige schooljaar kwamen er 874 meldingen binnen. Dit komt in ieder geval ten dele doordat scholen steeds beter registreren. Of er ook daadwerkelijk meer jongeren afhaken is niet duidelijk. Het gaat hier om jongeren die niet meer leerplichtig zijn. Samen met andere gemeenten in de regio stelt de gemeente Ede een plan op om deze vroegtijdige schoolverlaters in de toekomst beter te begeleiden en door te verwijzen.