Gemeente Groningen

Bijna twaalf miljoen Euro beschikbaar voor onderwijshuisvesting De gemeente Groningen stelt voor het komende jaar bijna twaalf miljoen euro beschikbaar voor de lokale onderwijshuisvesting. Iets meer dan twee miljoen euro is bestemd voor het realiseren van het noodzakelijke onderhoud van de scholen om een adequate onderhoudsniveau te handhaven. Hiermee geeft onderwijswethouder Wicher Pattje prioriteit aan de afspraak die het college van B&W maakte bij het opstellen van het Collegeprogramma 2002-2006.

Voor het jaar 2004 waren door de scholen in totaal 278 aanvragen ingediend, waarmee 15,5 miljoen euro gemoeid was. De aanvragen voor een drietal grote projecten zal volgend jaar met voorrang worden behandeld, terwijl de uitbreiding van de Vrije School gefaseerd over 2004/2005 zal worden gefinancierd.

Een Integraal Huisvestingsplan moet vanaf volgend jaar meer inzicht verschaffen in de toekomstige onderwijsontwikkelingen en de gevolgen voor de huisvesting. Het Huisvestingsplan zal worden opgesteld in samenwerking met de schoolbesturen. In die meerjarenplanning zal ook rekening worden gehouden met de effecten van het onlangs afgesloten convenant over het verbeteren van het Vmbo in Groningen.

Belangrijkste ontwikkelingen
De afgelopen jaren is het aantal aanvragen vanuit het onderwijs en de toegekende vergoedingen fors gestegen. Zo kon de gemeente in 1998 nog 65 aanvragen tegemoet zien. Het ging toentertijd om een bedrag van 2,1 miljoen euro. In 2001 was dit bedrag opgelopen tot 10,7 miljoen euro bij 154 aanvragen. Zoals gemeld gaat het in 2004 om een kleine 12 miljoen euro. Het toenemen van het aantal aanvragen en de daarmee gemoeide bedragen heeft te maken met de stijging van het aantal leerlingen in het speciaal onderwijs, de groei van het aantal leerlingen in het basisonderwijs, de sterke toename van het aantal leerlingen bij veel Vensterscholen en het fysiek mogelijk maken van het studiehuis in het voortgezet onderwijs. Daarnaast kampt Groningen-Zuid al enige jaren met een tekort aan geschikte gymnastieklokalen.

Programma 2004
Een greep uit het te realiseren Programma 2004: de Prof. WJ Bladergroen krijgt volgend jaar geld voor tijdelijke lokalen aan de Donderslaan, terwijl De hoeksteen in Gravenburg de capaciteit kan uitbreiden met vijf permanente lokalen. Het Reitdiep College krijgt nieuwbouw en de Star Numanschool kan de radiatoren vervangen. De Swoistee krijgt twee permanente lokalen, de WA van Lieflandschool mag naast capaciteitsuitbreiding ook het spijlenhek vervangen. Het Werkmancollege, tenslotte, krijgt geld voor onder meer het vernieuwen van de dakranden en het waterdicht maken van de kelder.