Gemeente Dongen


Subsidieprogramma 2005-2008 ter beoordeling neergelegd bij instellingen 28/10/2003 17:00
Nieuw subsidieprogramma gekoppeld aan activiteiten Maatschappelijke veranderingen, de relatie tussen burger en overheid en wetgeving maken het nodig om het subsidieprogramma van de gemeente te reviseren. Het college van b en w heeft deze week het concept Subsidieprogramma 2005-2008 en het overgangsjaar 2004 vastgesteld. Nieuw voor de subsidieverstrekking is dat deze gekoppeld wordt aan activiteiten en niet langer bijvoorbeeld alleen aan het ledental van een vereniging. Het concept beleidsplan en de nieuwe voorstellen voor de subsidieberekening liggen op dit moment voor inspraak bij alle subsidieontvangers.

Het subsidiebeleid bestaat eigenlijk uit twee delen: het juridisch-administratieve gedeelte, dat zijn de regels die te maken hebben met aanvraag van subsidie en afhandeling. Dit gedeelte is al in 2001 vastgesteld. Het tweede deel is het beleidsinhoudelijke gedeelte dat begin 2004 aan de raad ter besluitvorming wordt voorgelegd.

Transparant
Met dit concept subsidieprogramma meent het college een goed onderbouwd en gemotiveerd voorstel gedaan te hebben, dat helder en transparant is zowel naar huidige subsidieontvangers als toekomstige aanvragers. Als de raad begin 2004 het subsidieprogramma en op 6 november de begrotingsvoorstellen goedkeurt, wijzigt er overigens voor het gros van de subsidieontvangers weinig in euros.

Vierjarige contracten
Het jaar 2004 dient als overgangsjaar. Vanaf volgend jaar worden er met de verschillende subsidieontvangers contracten voor vier jaar afgesloten. Dit heeft als voordeel dat de instellingen zekerheid hebben over het ontvangen van subsidie en de gemeente niet ieder jaar opnieuw de aanvragen hoeft te beoordelen. Subsidieverstrekking zonder afspraken voor besteding is niet meer mogelijk.

Beoordelingscriteria
Subsidieverstrekking kent steeds een spanning tussen vraag en antwoord. Om een zo objectief mogelijke afweging te kunnen maken, is er een aantal nieuwe beoordelingscriteria vastgesteld, die betrekking hebben op de aard van de voorziening waarvoor subsidie gevraagd wordt, en op de vraag of deze een basisvoorziening of een wenselijke voorziening is. Waarbij het college het belangrijk vindt dat de gemeente bijdraagt aan een goed niveau van basisvoorzieningen en dat voor wenselijke voorzieningen, zoals bijvoorbeeld het lidmaatschap van een sportclub de burger in eerste instantie zelf verantwoordelijk is.

Doelgroepen
In het Subsidieprogramma zijn drie doelgroepen aangewezen waar bepaalde wenselijke voorzieningen wel voor worden gesubsidieerd. Dit zijn jongeren tot 17 jaar, ouderen en vrijwilligers. Voor de eerste groep geldt dat jongeren nadrukkelijk moeten worden betrokken bij het verenigingsleven, zodat ze deel uit gaan maken van de sociaal culturele gemeenschap. Zelfredzaamheid en het voorkomen dat ouderen in een isolement raken is een belangrijke reden om wenselijke activiteiten voor ouderen te subsidiëren. Vrijwilligers fungeren als de motor waarop het gemeentelijk welzijnsbeleid draait. Vanaf volgend jaar gaat de gemeente aan de slag met het ontwikkelen van vrijwilligersbeleid. Eventuele besparingen als gevolg van het nieuwe subsidiebeleid worden aangewend voor het vrijwilligersbeleid.