Gemeente Dongen


Vrachtwagenchauffeurs tonen kinderen hun beperkingen door de dode hoek 28/10/2003 17:15
Kinderen moeten gevaar van vrachtautos zien
Vaak zijn kinderen zo in hun spel verdiept, dat ze alles om zich heen vergeten, ook het verkeer. Doordat bestuurders van vrachtautos een beperkt zicht hebben op fietsers en voetgangers die zich vlak naast hun voertuig bevinden, ontstaan gevaarlijke situaties. Als gevolg van een rechtsafslaande vrachtwagen vielen er in Nederland in 2002 13 doden, 43 zwaar gewonden en 124 lichtgewonden. Kinderen moeten de dode hoek van de chauffeur kennen. Zo kunnen veel ongelukken worden voorkomen. Daarom krijgen Dongense leerlingen uit groep 8 op 3 en 4 november 2003 les over de dode hoek.
De dode hoek zijn de plaatsen rondom de vrachtauto die de chauffeur met behulp van zijn spiegels en vanuit zijn cabine niet kan zien. Kinderen moeten weten dat een vrachtwagenchauffeur hen op sommige plaatsen niet kan zien. De beste manier om dit aan de Dongense leerlingen over te brengen, is door het hen zelf te laten ervaren. De lessen op 3 en 4 november bestaan dan ook uit een praktijk- en theoriegedeelte. Tijdens het praktijkgedeelte nemen de scholieren zelf plaats in de cabine van een vrachtwagen. Zo kunnen ze met eigen ogen zien, wat de vrachtwagenchauffeur ziet. Het theoriegedeelte bestaat onder andere uit een opdrachtenboekje waarin de kinderen vragen moeten beantwoorden over de dode hoek.

Samenwerkende instanties
Het dode hoek-project is een samenwerking tussen de gemeente Dongen, politie team Dongen, 3VO en een aantal transportbedrijven. Deze instanties maken het mogelijk om aan 354 Dongens kinderen deze voorlichting te verschaffen.

Verkeersslachtoffers onder kinderen
Om kinderen bewust te maken van de gevaren in het verkeer wordt er op de basisscholen veel voorlichting gegeven. Ieder jaar vinden er acties plaats. Zo is er bij de start van de basisscholen de posteractie Wij gaan weer naar school, in het voorjaar vindt de Praktische verkeersproef plaats en scholen die aan goede verkeersvoorlichting doen, mogen het Brabants Verkeersveiligheidslabel (BVL) dragen.

Duurzaam veilig
Deze projecten, die gericht zijn op leerlingen van de basisschool, moeten bijdragen aan de taakstelling van het programma Duurzaam Veilig. Dit is een landelijk project. De taakstelling gaat uit van 50% minder doden en 40% minder gewonden in het verkeer in 2010 ten opzichte van het peiljaar 1986. In 2002 vielen binnen de gemeente Dongen 33 slachtoffers te betreuren. Dat bleek uit het jaarlijkse overzicht van het Provinciaal Overleg Verkeersveiligheid (POV). Hiermee heeft Dongen haar taakstelling al bereikt.

Wethouder Ad van Beek: Vaak kunnen vervelende gebeurtenissen gemakkelijk worden voorkomen. Maar u moet maar net weten wat u daarvoor moet doen. Dat is ook het geval bij het dode hoek-project. Door kinderen attent te maken op de beperkingen die vrachtwagenchauffeurs hebben en door kinderen een aantal tips te geven hoe ze zichzelf beter zichtbaar maken, kunnen we een hoop narigheid voorkomen.

Noot voor de pers
U bent uitgenodigd om op 3 november om 14.30 uur bij basisschool De Westerkim, Vermeerstraat 1, een kijkje te komen nemen tijdens een les over de dode hoek. U kunt zich hier wenden tot Karin Naaijkens. Wethouder van Beek zal op dit tijdstip deelnemen aan de les.