Gemeente Amsterdam

Minister Dekker op bezoek in Bijlmer en Geuzenveld 27 oktober 2003 - Johanneke Helmers
Minister Dekker bracht afgelopen maandag een werkbezoek aan de stedelijke vernieuwingsprojecten in de Bijlmer en Geuzenveld. Zij werd ontvangen en rondgeleid door wethouder Duco Stadig en verschillende stadsdeelbestuurders, en kreeg van projectleiders informatie over de vernieuwing. Tijdens een wandeling door de wijken heeft zij met eigen ogen kunnen zien welk effect nieuwbouw kan hebben.

Bijlmer

De minister

In de Bijlmer werd getoond hoe de sloop van de oude flats uitgepakt is ten gunste van verschillende vormen van laagbouw, duurdere koopwoningen en huurhuizen in kleinere complexen. Daardoor is de wijk een prettiger leefomgeving geworden, is hij veiliger en zijn veel oorspronkelijke bewoners 'behouden' voor hun wijk.

Aandacht werd gevraagd voor de rol die zorg en veiligheid in stadsvernieuwingswijken moet hebben. In het bijzonder met betrekking tot drugsproblematiek. Met bouwen alleen los je problemen van achterstandswijken namelijk niet duurzaam op, aldus de gemeente.

Geuzenveld

In Geuzenveld werd 'buurt ne9en', een onderdeel van vernieuwingsproject Parkstad, getoond. Daar werd de aandacht van de minister gevraagd voor de complexiteit en kostbaarheid van stedelijke vernieuwing. In de tweede week van november worden de bezuinigingen van het ministerie van VROM in de Tweede Kamer besproken. De minister heeft het voornemen om miljoenen op de stedelijke vernieuwing te bezuinigen. Amsterdam hoopt aan te hebben getoond dat investeren in leefbare wijken meer dan de moeite waard is.

© Gemeente Amsterdam