Gemeente Smallingerland

Verkeerseducatiecentrum (VEC) vestigt zich in Drachten 28 oktober 2003

In het voorjaar van 2004 opent een voor Nederland uniek centrum zijn deuren in Drachten: het VerkeersEducatieCentrum Fryslân. Hiervoor ondertekenen op 27 oktober in het gemeentehuis van Smallingerland diverse partijen een intentieverklaring. Het VEC organiseert een mix aan activiteiten op het gebied van training en educatie. Het doel is de verkeersveiligheid in Fryslân te vergroten. Het is de bedoeling dat het VEC uitgroeit tot hét centrale punt voor verkeersveiligheid in Fryslân. Het centrum is een initiatief van de provincie Fryslân, het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Fryslân (ROF), gemeente Smallingerland, SBV en diverse bedrijven.

De intentieverklaring wordt ondertekend door enerzijds het ROF en gemeente Smallingerland en anderzijds diverse maatschappelijke organisaties als Stichting Bevordering Verkeerseducatie (SBV), 3VO, Verkeers Coördinatie Centrum Noord (VCC) en de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden en bedrijven als VVCR, GCO Fryslân en CBR. Deze partijen geven met de ondertekening aan zich in te spannen om met het VEC een impuls te geven aan de verkeersveiligheid in Fryslân. Naast deze organisaties kunnen ook andere geïnteresseerde partijen zich aanmelden die verkeersveiligheid hoog in het vaandel hebben staan en als gebruiker van het centrum kunnen fungeren.

Groeimodel

Het VEC hanteert een groeimodel, waarbij vanuit een stabiele basis de activiteiten en het aantal betrokken partijen kunnen worden uitgebreid. De eerste fase (vanaf voorjaar 2004) wordt gekenmerkt als Verkeersoefencentrum waar met name rijscholen hun praktijkgerichte en verbrede rijvaardigheidstrainingen geven. Doelgroepen zijn bijvoorbeeld rijschoolleerlingen, jonge automobilisten, brandweerpersoneel, motorrijders, ouderen en bedrijven. In een later stadium kunnen ook publieksfuncties zoals tentoonstellingen, beurzen, simulatorcentrum en edu-tainment aan het VEC worden toegevoegd zodat als het ware een kenniscentrum voor alle inwoners van Fryslân ontstaat.

Waarom een VEC?

In Nederland - en dus ook in Fryslân - is de afgelopen decennia veel aandacht besteed aan een integrale aanpak van verkeersonveiligheid. Relatief de meeste aandacht gaat echter uit naar een verbetering van de infrastructuur. Daarmee zijn goede resultaten behaald. Nu is er echter een afvlakking van de resultaten zichtbaar. Uit ongevallenanalyses blijkt zelfs dat de belangrijkste oorzaak van ongevallen verschuift van locatiegerelateerd naar gedragsgerelateerd. Kortom, hét moment om de verkeersveiligheid een verdere impuls te geven met een grotere inzet van educatie en voorlichting, gericht op specifieke doelgroepen.

De locatie

Als locatie voor het VEC is de voormalige slipbaan van de KNAC in Drachten geselecteerd. Voor de realisatie van het eerste onderdeel het oefencentrum wordt de baan ingrijpend gerenoveerd met een compleet nieuw gebouw en rijvaardigheidsterrein. Daarbij wordt overigens rekening gehouden met de groei naar een volwaardig VEC in de toekomst. Het VVCR (Verkeersveiligheids Centrum Rozendom) is in goede samenwerking met de SBV - gekozen als exploitant voor het oefencentrum. Inmiddels is een exploitatieplan opgesteld. Zowel de provincie Fryslân als de gemeente Smallingerland hebben een financiële bijdrage verleend in de aanlegkosten om de start en exploitatie van het verkeersoefencentrum mogelijk te maken.

VEC korte termijn

Zo ziet de nieuwbouw van het VEC er uit ter plaatse van de oude KNAC slipbaan. Het is de bedoeling dat het VEC in het voorjaar van 2004 van start gaat.