Provincie Groningen


Martinikerkhof 12
Postbus 610
9700 AP Groningen
050 - 316 49 11
050 - 316 49 33
info@provinciegroningen.nl
Concentratie bedrijventerreinen werkt!
28 oktober 2003

Het beleid van de Provincie Groningen om bedrijventerreinen te concentreren in de economische kernzone uit het Kompas voor het Noorden werkt. Dat blijkt uit de notitie "monitor bedrijventerreinen" die GS vandaag hebben vastgesteld. Uit de uitgiftecijfers blijkt dat 80% van de jaarlijkse uitgifte in de kernzone plaatsvindt. Voor de komende tien jaar is er voldoende voorraad uitgeefbaar terrein en capaciteit in de bestaande plannen, maar voor de langere termijn zijn met name nieuwe hoogwaardige locaties in en rond de stad Groningen noodzakelijk.

Uitgiftecijfers
In de monitor bedrijventerreinen is de uitgifte van bedrijventerreinen in de provincie als geheel vergeleken met de uitgiftecijfers in de kernzone voor de periode 1993-2002. Voor de totale provincie was er in de jaren 1997 t/m 1999 sprake van een bijzonder hoge uitgifte. Vanaf 2000 is er een neerwaartse trend zichtbaar. Deze cijfers komen overeen met de landelijke trends in de economische ontwikkeling. Uit de cijfers blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse uitgifte ca. 64 hectare bedraagt, waarvan 80% (52 hectare) in de kernzone plaatsvindt.

De voorraad en capaciteit
In het Provinciaal Omgevingsplan is voor de periode 2000-2010 een behoefte van 700-800 hectare geraamd. Met de gemiddelde uitgifte van 64 hectare per jaar blijkt dit nog steeds een redelijke koers te zijn. De voorraad in de kernzone bedraagt voor de komende tien jaar ca. 230 hectare, in de bestaande plannen is nog een capaciteit van 504 hectare vastgelegd. De omvang van de voorraad buiten de kernzone bedraagt ca. 140 hectare, in de bestaande plannen is 20 hectare vastgelegd. In de regio Eemsmond is de voorraad zeehaventerrein ruim 800 hectare. De verwachting is echter dat maar een beperkt deel van de uitgifte op de zeehaventerreinen kan plaatsvinden, deze voorraad is daarom buiten beschouwing gelaten in de berekeningen om zo het beeld niet te vertekenen.

Tekort aan hoogwaardige locaties
Het grootste deel van het aanbod bestaat uit gemengd terrein. In de gemeenten Veendam en Menterwolde liggen terreinen met een specifieke potentie voor transport en distributie. Het aanbod hoogwaardige bedrijventerreinen is beperkt. De stad Groningen heeft bij deze terreinen alleen nog uitgeefbaar terrein op het Zernike Science Park. Door de terugloop van de economie zijn momenteel enkele locaties op bestaande terreinen (zoals Kranenburg) vrij, maar er kan snel weer een tekortsituatie ontstaan. In de toekomst zullen Kranenburg II en daarna Meerstad in deze behoefte moeten voorzien, het is dan wel zaak dat de plannen tijdig worden ontwikkeld. Dat geldt ook voor het terrein Nesciolaan van de gemeente Haren, die een bijdrage moet leveren aan de behoefte in deze categorie.

Kompas en concentratie
Het beleid van de Provincie Groningen is erop gericht bedrijven te concentreren in de economische kernzone. Door bedrijventerreinen (maar ook woningbouw) te concentreren in kernzones wordt de positie van deze kernzones versterkt, het landschap gespaard en de mobiliteit zoveel mogelijk beperkt. In het Kompas voor het Noorden is dit beleid vastgelegd en is de economische kernzone in Groningen benoemd. Tot de kernzone behoren de gemeenten: Groningen, Haren, Leek, Hoogezand-Sappemeer, Slochteren, Veendam, Menterwolde, Winschoten, Vlagtwedde, Eemsmond, Delfzijl en Appingedam. Doel van het Kompas is het creëren van "Een dynamische economie met sterke steden in een aantrekkelijke omgeving".