Ingezonden persbericht

COOL Flying: Reizigers en reisindustrie helpen milieu

AMSTERDAM, 20031028 -- Luchtreizigers hebben sinds kort de mogelijkheid om de schadelijke uitstoot van hun vliegreis te compenseren door de aanplant van bomen. Dit kan met behulp van COOL Flying, een initiatief waarmee reizigers eenvoudig een positieve bijdrage leveren aan de bestrijding van het versterkte broeikaseffect en daarbij ook nog wereldwijd lokale ontwikkelingsprojecten steunen. Dit kan via de website www.coolflying.nl. Luchtreizigers kunnen hier op basis van het aantal gevlogen kilometers berekenen hoeveel bomen er nodig zijn om hun vliegreis te compenseren om klimaatverandering tegen te gaan. De bijdrage kan direct via de website worden gedaan.


Vanuit het Kyoto Protocol zijn er geen gezamenlijke afspraken gemaakt over de reductie of compensatie van CO2 uitstoot van vliegverkeer. De verantwoordelijkheid ligt daarom bij de reisindustrie en de reiziger zelf. COOL Flying biedt om die reden een eenvoudige en praktische oplossing voor elke luchtreiziger die zijn of haar aandeel in de schadelijke uitstoot ongedaan wil maken.

Op www.coolflying.nl kan de luchtreiziger in drie eenvoudige stappen de compensatiebijdrage berekenen. Voor een retourvlucht van Amsterdam naar Rome zijn bijvoorbeeld 17 bomen nodig om de CO2 uitstoot van 0,34 ton van één luchtreiziger te compenseren. De bijdrage kan direct op de site worden geïnd en bedraagt ¤ 7,04 (inclusief BTW en administratiekosten). Bij deelname aan COOL Flying ontvangt de luchtreiziger een certificaat.

COOL Flying werkt voor de aanplant van bomen samen met Stichting Face (Forest Absorbing Carbon dioxide Emission). Face investeert in bosprojecten in Tsjechië, Oeganda, Ecuador, Maleisië en Nederland en verzorgt de aanplant en het beheer van de bossen. De bosprojecten hebben een duurzaam karakter, doordat zij niet alleen als taak hebben CO2 uit de lucht te onttrekken, maar ook een positieve bijdrage leveren aan de lokale economie, werkgelegenheid en scholing in ontwikkelingsgebieden. Alle projecten voldoen daarnaast aan de criteria van 'de raad voor verantwoord bosbeheer' FSC (Forest Stewardship Council).

Steun reisindustrie
Een groeiend aantal reisorganisaties, waaronder Baobab, SNP, Hotelplan, Arke en Holland International, hebben COOL Flying met enthousiasme ontvangen en promoten het initiatief via hun websites en brochures onder hun klanten. Zij grijpen deze mogelijkheid aan, om hun klanten op vrijwillige basis de mogelijkheid te bieden om de schadelijke uitstoot te compenseren.

Wie meer wil weten over COOL Flying, kan terecht op de website www.coolflying.nl of een email sturen naar info@coolflying.nl.




Ingezonden persbericht