Ingezonden persbericht

Ecologisch beekherstel vergt meer aandacht van vismigratie

themanummer Natuurhistorisch Maandblad

1-11-2003, 20031028 -- Ecologisch beekherstel vergt meer aandacht van vismigratie Onlangs werd in Elsloo de workshop "Vismigratie in de Maas en de Limburgse en Brabantse Beken en Rivieren" gehouden. Het doel van de workshop was het inventariseren van knelpunten en kennisleemte met betrekking tot vismigratie in de Maas en zijwateren. Op verzoek van het Waterschap Roer en Overmaas en Rijksinstituut voor Integraal Zoetwaterbeheer en Afvalwaterbehandeling is het Natuurhistorisch Genootschap in Limburg benaderd om een themanummer te verzorgen over de resultaten van deze workshop.


De resultaten van de workshop "Vismigratie in de Maas en de Limburgse en Brabantse Beken en Rivieren" zijn gepubliceerd in het Natuurhistorisch Maandblad, een maandelijks door het Natuurhistorisch Genootschap in Limburg uitgegeven tijdschrift. Negen artikelen vormen de basis van dit 64 pagina dikke themanummer.

De voornaamste conclusies zijn:
1. Er bestaat nog steeds geen totaaloverzicht van de knelpunten in het stroomgebied van de Maas, overigens wel voor Vlaanderen. Een structurele samenwerking tussen de verschillende partners op het gebied van vismigratie is wenselijk.
2. Inmiddels is er een goede start gemaakt aan het opheffen van knelpunten die vissen de mogelijkheid moeten geven om ongehinderd te bewegen in beken en rivieren. Maar gezien het grote aantal aanwezige barrières wat er nog ligt is een grote voortvarendheid gewenst. Dit vraagt om meer financiële middelen en een goede evaluatie van deze maatregelen. Belangrijke aandachtspunten zijn hierbij de gewenste leefomgeving, inrichting en waterkwaliteit.
3. Onderzoek aan met zenders uitgeruste vissen levert veel nieuwe inzichten op over het trekgedrag, het gebruik en de eisen van de leefomgeving.
4. Alhoewel de waterkwaliteit sterk is verbeterd, vergen diverse (min of meer incidentele) verontreinigingen nog steeds veel aandacht.
5. Belangen,ook natuurbelangen, kunnen onderling strijdig zijn met elkaar. Opstuwing is een goede antiverdrogingsmaatregel, maar strijdig met hermeandering en vrije afstroming van beken en rivieren.
6. Juist beekmondingen, zoals die van de Geul, vormen thans geschikte paaiplaatsen voor Rode Lijst soorten zoals de Barbeel. Bij de herinrichting van de Maas vraagt dit om extra aandacht en voorzichtigheid.
7. Landinrichtingsprojecten en ruimtelijke ordening zijn belangrijk bij de realisatie om bijvoorbeeld om ruimte te creëren voor hermeandering.





Ingezonden persbericht