Ingezonden persbericht


Patio breidt verhuur in vrije sector uit

Hilversum Binnen 10 jaar beschikt woningcorporatie Patio over 500 huurwoningen in het luxere prijssegment. Dat meldt Patio deze maand in haar eigen magazine. De huurprijzen in deze vrije sector liggen tussen de ¬ 600 en ¬ 1300 per maand. Patio verwacht hiermee een gat in de Gooise woningmarkt te dichten.

Door de stijgende prijzen van de koopwoningen is er een groot gat ontstaan tussen de onder- en bovenkant van de woningmarkt. De onderkant wordt gevormd door betaalbare huurwoningen en de bovenkant door de steeds duurder wordende koopwoningen. Dit gat is vergroot doordat particuliere beleggers hun (duurdere) huurwoningen hebben verkocht.

Stagnatie van de woningmarkt

Door dit gat in de woningmarkt stagneert de doorstroming. Mensen die hogere huren kunnen betalen houden woningen met een lage huur bezet, die eigenlijk bedoeld zijn voor mensen met een lager inkomen. Mensen met een hoger inkomen wensen ook vaak meer kwaliteit, maar die woningen zijn in de regio nauwelijks te vinden.

Ouderen en starters

Daaronder zitten veel ouderen die beschikken over een goed pensioen. Zij zoeken het gemak van een luxere huurwoning. Hetzelfde geldt voor startende huishoudens met een redelijk (dubbel) inkomen. Ondanks dit inkomen kunnen zij geen koopwoning kopen omdat die te duur zijn. Door het ontbreken van luxere huurwoningen, zijn deze groepen noodgedwongen aangewezen op woningen met huren beneden de huursubsidiegrens. Dat is onwenselijk omdat daardoor deze woningen dan niet beschikbaar komen voor mensen met lagere inkomens.

Luxe appartementencomplexen

Op een aantal locaties werkt Patio daarom aan de bouw van luxe appartementencomplexen. In Bussum is de Vredekerk aangekocht voor de bouw van 18 appartementen. Op de locatie van de voormalige Zuiderkerk verrijst op dit moment een gebouw waarin sociale huurappartementen worden gemengd met vrije sector-huurappartementen en koopwoningen. En in het centrum van Hilversum wordt binnenkort gestart met de bouw van 34 droomappartementen. En op de tekentafel van Patio liggen nog diverse andere plannen.

Betaalbare huren voor iedereen

Het aantal van 500 duurdere huurwoningen bereikt Patio niet alleen via nieuwbouw. De helft hiervan komt beschikbaar door een deel van de leegkomende woningen te verhuren tegen hogere huurprijzen. In de meeste gevallen krijgt de woning een luxere uitrusting. Met het geld dat hiermee verdiend wordt, kan Patio ervoor zorgen dat bij meer dan 90% van de woningen van Patio de huur beneden de huursubsidiegrens blijft en dus toegankelijk voor mensen met een lager inkomen.

52bed4.jpg

Noot voor de pers,