Het Nederlandse Rode Kruis

26 oktober 2003
Rode Kruis-vrijwilligers op bezoek bij Rode Kruis-projecten in Kirgizië

Marja van Viegen, beroepskracht van het Nederlandse Rode Kruis, reisde met de vrijwilligers mee. "De vrijwilligers zijn betrokken bij het project. Ze werven er bijvoorbeeld fondsen voor." De groep bezocht de regio Issyk Kul. Die ligt in het oosten van Kirgizië aan het gelijknamige meer, dat nooit dicht vriest (Issyk Kul betekent 'warm meer'). Het klimaat is er gematigd. De meeste Rode Kruis-activiteiten vinden plaats in de hoofdstad van deze regio: Karakol, een plaats met 70.000 inwoners. Marja: "De natuur van Kirgizië is overrompelend! Op de hoge bergen lag de eerste sneeuw, de bomen toonden een scala aan herfstkleuren, het blauw van het Issyk-Kulmeer stak knallend af bij de omgeving."

Aidsvoorlichting
De Rode Halve Maan heeft een ontwikkelingsprogramma opgezet, waarbij verschillende activiteiten worden ontplooid. Coördinator Elmira Abdrazakova: "De Rode Halve Maan geeft preventieve voorlichting over alcohol- en drugsverslaving en aids. Speciale aandacht is er voor geweld onder jongeren. Jongeren worden bewust gemaakt van menselijke waarden en principes."

Écht kind
Marja: "Het bezoek aan de projecten maakt diepe indruk op ons. De grootste indruk maakte het project voor straatkinderen. Als verrassing hadden zij voor ons een zang- en declameervoorstelling georganiseerd. Wat stonden ze met serieuze koppies hun best te doen voor ons. Het was duidelijk dat ze behalve een sociale achterstand ook een groeiachterstand hebben. Hun start in het leven is niet zo florissant als van onze eigen kinderen. Maar het sneeuwballengevecht dat we enkele dagen later met de kinderen hadden, liet ons zien dat ook deze kinderen gelukkig nog echt kind kunnen zijn."